Београд: Београдски фестивал документарног и краткометражног филма почиње вечерас

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

30. март 2010.
Београд/ Србија

Београдски фестивал документарног и краткометражног филма, 57. по реду, свечано се отвара вечерас у 19.30 часова, саопштено је на данашњој конференцији за новинаре у Дворани културног центра. Филмове „И ово је Београд” Корине Швингрубер, „Београд” Арјана Бретјеса и „У реду, победио сам” Владимира Петровића, којима фестивал почиње, повезује место збивања – Београд.

На фестивалу, чији је оснивач град Београд, биће приказано 33 филма и то 15 документарних, осам кратких играних, шест анимираних и четири експериментална филма. Према најавама селекционе комисије, филмови обрађују актуелне теме на веома занимљив и неконзервативан начин.

Овогодишњи слоган је „Хепиенд”, а филмови домаћих и страних аутора до 3. априла биће приказивани у Културном центру Београда, Музеју југословенске кинотеке и сали „Американа” Дома омладине. Публика ће имати прилику да види филмове о Косову, Африци, Исланду, као и о неким значајним личностима попут Пурише Ђорђевића, Светозара Глигорића, Мартина Скорсезеа. Моћи ће да се погледају и филмови снимљени мобилним телефонима и другим алтернативним средствима. Награда за животно дело додељена је Бориславу Шајтинцу, чија ће се остварења такође приказати на фестивалу.

Извор[уреди]