Београд: БЕЛЕФ 2010. почиње у петак

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

12. јул 2010.
Београд/ Србија

Београдски летњи фестивал биће свечано отворен у петак, 16. јула, у 20 часова, у Коларчевој задужбини, концертом Европског барокног оркестра EUBO, речено је на данашњој конференцији за новинаре у Старом двору. Концерт „Crossing Borders: Music from Baroque Europe” биће изведен под покровитељством Програма за образовање и културу Европске уније, а 24 млада музичара из 11 земаља изводиће дела Хендла, Албинонија, Бибера и Карпентјера.

Белеф 2010. ће се до 8. августа одржавати под слоганом „На новом таласу”, у духу обележавања 30 година од издавања албума „Пакет аранжман” и највећег културног удара на просторима бивше Југославије. Нови талас, или нови вал, те 1980. године донео je нову енергију и културну мотивацију у државу која је тада већ била на измаку снага.

– Од ове године Белеф је члан Европске асоцијације фестивала, што је изузетна част. Београдски летњи фестивал ће имати и велику корист од тога, пре свега због велике базе података и контаката са више од 140 европских фестивала, могућности заједничког рада и партнерства и кофинансирања програма, као и велике медијске пажње коју све чланице ове асоцијације имају. Председник асоцијације и директор Љубљана фестивала Дарко Брлек доћи ће на Белеф да поздрави публику и пружи подршку Београду у кандидатури за Европску престоницу културе 2020. године, будући да је и члан програмског савета Марибора – Европске престонице културе 2012. године. Марибор као европску престоницу културе промовисаће и Мариборски интернационални оркестар „MIO 2012”, омладинска филхармонија која ће наступити 31. јула у Коларчевој задужбини – рекао је заменик градског секретара за културу Александар Пековић.

Директор Белефа Владан Церовић истакао је да ће на фестивалу наступити сви значајни бендови који су обележили нови талас, али и млађи бендови чија је музика настала угледајући се на њега. На Београдској тврђави, на сцени иза галерије Природњачког музеја, сваког петка, суботе и недеље наступаће „Електрични оргазам”, „Дисциплина кичме”, „Прљаво казалиште”, „Панкрти”, Јура Стублић и „Филм” и Зоран Предин (ex Лачни Франц), као и „Darkwood Dub”, „Жене кесе”, „Нежни Далибор”, „Никад доста”, „Казна за уши”, „Петрол”, „Репетитори”, „Ola Horhe”, „Попечитељи” и „Мултиетничка атракција”.

На истом месту, од понедељка до четвртка од 21 сат, по први пут ће бити одржан филмски програм „Отворени биоскоп”. Програмом ће бити представљени фестивали кратког метра, алтернативни, ауторски и документарни филм из региона. Млади и искусни редитељи добијају шансу да се представе београдској публици, која за ове програме неће плаћати улазнице. У селекцији ће се наћи ретроспектива српског авангардног и алтернативног филма, као и филмови забрањени без забране, које српски дистрибутери нису уврстили у биоскопски репертоар. Посетиоци Калемегдана ће моћи да погледају филмове и сазнају који фестивали представљају филмско стваралаштво те врсте. Визуелни програм Белефа обележава изложба „Dreamlike” Асоцијације за савремену уметност „Bildetage” из Беча, а обухватиће и изложбе фотографија о новом таласу Миладина Јеличића Јеле и италијанско-немачку изложбу „Ugo Dossi”, као и пројекат BRAART-a „Сав тај веш”, који комбинује арт објекте, видео рад, инсталације и перформанс.

Сцена Белефа ове године је у покрету и кретаће се од Кнез Михаилове улице, преко Калемегдана до Ушћа. Њом ће доминирати савремени плес и театар покрета, који чине „Међупростор”, „Три сестре”, „Параноја шик”, „Рика у блоку”, „Балкан нови покрет” и гостовање атрактивног музичког циркуса из Француске „Urban rabbit” на Ушћу. Француски национални центар за циркуску уметност поверио је Арпаду Шилингу режију дипломске представе 21. класе студената – 16 акробата-музичара изванредне креативности и вештине.

На отварању Белефа, после концерта Европског барокног оркестра, наступиће фламенко ансамбл „A mi aire” из Шпаније.

Извор[уреди]