Београд: Александар Антић примио делегацију Беча

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


8. септембар 2010.
Београд/ Србија

Председник Скупштине града Београда Александар Антић примио је данас, поводом манифестације „Дани Беча у Београду”, делегацију града Беча, коју је предводила Рената Браунер, заменица градоначелника. У делегацији су били и чланови градског већа, као и представници привреде главног града Аустрије, а у име домаћина разговорима су присуствовали Зоран Алимпић, заменик председника Скупштине града, Александар Бијелић, градски менаџер, и чланови Градског већа Жељко Ожеговић и Горан Алексић.

Антић је захвалио колегама из Беча на досадашњој сарадњи на пројектима развоја Београда, при чему је посебно признање одао Ренати Браунер, заменици градоначелника Беча.

– Ово је само наставак изузетно добрих односа који већ дуго трају између Беча и Београда, а који се данас налазе на највишем нивоу. Начин на који главни град Аустрије решава своје урбанистичке, комуналне и друге проблеме представља узор свима нама који у овом тренутку водимо град Београд. Помоћ Беча траје већ дуги низ година и она нам је непроцењива. Посебно бих истакао заједнички рад с њиховим експертским тимом на изради пројекта „Београдски метро: основе за решење”. Нарочито бих истакао нашу сарадњу управо са заменицом градоначелника госпођом Браунер, са којом смо имали највише сусрета и која је дала велики број добрих савета, што је до пуног изражаја дошло током наше последње посете, када смо градоначелник Ђилас и ја били у Бечу. Данас смо се договорили да експерти из Беча пруже помоћ Београду приликом израде стратегије развоја Београда, као и на пројектима решавања питања отпада и пречишћавања отпадних вода. У данашњим разговорима сложили смо се да мост сарадње треба да буде и српска дијаспора у Бечу, који је популарно говорећи, после Чикага, други српски град у дијаспори – рекао је Александар Антић.

Рената Браунер, заменица градоначелника Беча, рекла је да је квалитет живота у Бечу у великој мери заснован на градским технологијама. Она је захвалила на иницијативи да се заједнички ради на стратегији развоја Београда и позитивно оценила рад аустријских предузећа у главном граду Србије.

– Чињеница да смо се сложили не само да ћемо наставити сарадњу у будућности већ и да ћемо је обогатити, представља добар основ за долазак аустријских фирми у још већем броју. Лично, веома ми је драго да смо договорили наставак сарадње у области заштите животне средине, питања отпада, третмана вода и других, која су у данашње време од великог значаја у свету. Сви ови односи, наравно, биће продубљени даљим напорима на учвршћивању веза са српском дијаспором – казала је Рената Браунер.

Извор[уреди]