Београд: Александар Антић положио венац на спомен-обележје жртвама бомбардовања на Новом гробљу

Извор: Викиновости

6. април 2010.
Београд/ Србија

Поводом сећања на жртве шестоаприлског бомбардовања Београда 1941. године, председник Скупштине града Александар Атнић положио је венац у Алеји жртава бомбардовања Београда на Новом гробљу. Пре тачно 69 година, у нацистичком бомбардовању Београда страдало је између три и четири хиљаде недужних грађана. Тај чин означио је и почетак Другог светског рата на подручју тадашње Краљевине Југославије.

– Данас када градимо Београд, када правимо нове мостове, вртиће, школе и здравствене установе не можемо да се не сетимо да је Београд у протеклом веку три пута жестоко бомбардован. Тада је на вандалски начин уништено оно што су генерације стварале и што и данас обнављамо. Поред тога, наш задатак је да чувамо сећање на жртве бомбардовања и ми ћемо то и чинити – рекао је Александар Антић.

Венце и цвеће положили су и представници Министарства за рад и социјалну политику, републичког и градског одбора Субнора, Удружења цивилних инвалида рата и Удружења Београђана „6. април”.

Београд је проглашен за отворен град 3. априла 1941. године, а ујутру 6. априла 1941. отпочело је његово бомбардовање. Извршење задатка поверено је 4. ваздушној флоти под командом генерал-пуковника Александра Лера. Операција уништења Београда носила је назив „Страшни суд” (Strafgericht). У зору 6. априла 1941. године главни град Краљевине Југославије напало је, у три таласа, 484 бомбардера и 250 ловаца. На Београд је изручено око 440 тона разорних запаљивих бомби. У бомбардовању Београда које се десило на ускршње јутро, без званичне објаве рата, погођени су многи важни војни, културни, здравствени и стамбени објекти у граду, међу којима је и Народна библиотека, која је изгорела са драгоценим књигама, инкунабулама, збирком средњовековних рукописа, ретким књигама од 15. до 17. века и периодиком од 17. до 20. века.

Извор[уреди]