Београд: Александар Антић положио венац на Споменик жртвама геноцида на Старом сајмишту

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу

22. април 2010.
Београд/ Србија

Председник Скупштине града Београда Александар Антић положио је данас венац на Споменик жртвама геноцида у Другом светском рату на Старом сајмишту. Венце су поводом обележавања Националног дана сећања на жртве геноцида у Другом светском рату положили и потпредседник Владе Републике Србије Ивица Дачић и представници борачких организација, амбасаде Републике Немачке у Београду, Заједнице јеврејских општина Србије и преживели логораши.

– Београд данас одаје почаст свим невиним жртвама геноцида током Другог светског рата. Сећање је знак нашег највећег поштовања свих трагично настрадалих и нашег саосећања са њиховим породицама, али и велика обавеза према свим будућим генерацијама да се такви злочини и геноцид више никада не би поновили – рекао је Антић.

Ивица Дачић је истакао да заједничко историјско подсећање и одавање почасти жртвама геноцида није само присећање на један значајан историјски догађај, већ и уочавање и поновно вредновање темељних принципа на којима је устројен савремени свет.

Дан сећања на жртве геноцида обележава се у спомен на 22. април 1945. године, када је група заточеника усташког логора смрти у Јасеновцу извела пробој. Од 1941. до 1945. године у Јасеновцу су убијене стотине хиљада цивила, углавном Срба, Јевреја и Рома, укључујући и хиљаде деце у логору у Јастребарском. Најозлоглашенији нацистички логор на територији окупиране Србије био је логор на Старом сајмишту у Београду, чији су заточеници, углавном Срби, Јевреји и Роми масовно убијани од 1941. до 1944. године.

Извор[уреди]