Пређи на садржај

Београд: Акција „Употреби поново” на Шумарском факултету

Извор: Викиновости


27. октобар 2009.
Београд/ Србија

На Шумарском факултету данас је промовисана акција „Употреби поново”, којој је присуствовао Горан Триван, градски секретар за заштиту животне средине. Ову акцију спроводи Студентска унија Шумарског факултета у сарадњи са Секретаријатом за заштиту животне средине, а циљ je едукација о начину сортирања секундарних сировина за процес рециклаже. У оквиру манифестације у згради овог факултета постављене су специјално дизајниране еко-канте за прикупљање ПЕТ амбалаже, алуминијумских конзерви и папира и представљени награђени студенти који су њихови аутори. Дрвене канте за ове три групе секундарних сировина разликују се по облику отвора који су симбол поједине групе.

– Секретаријат за заштиту животне средине већ неколико година уназад има веома успешну сарадњу са Шумарским факултетом, који је за потребе града урадио велики број пројеката. Осим институционалне сарадње, овог пута желели смо да одговоримо и на креативну иницијативу самих студената и материјално помогнемо ову акцију. На овај начин желимо да их подстакнемо да овакве акције спроводе и даље – рекао је Горан Триван, нагласивши да је сарадња са невладиним организацијама један од приоритетних задатака овог секретаријата јер су оне, поред званичних институција, веома важне за спровођење политике заштите животне средине.

Промоцији акције „Употреби поново” присуствовали су и Ненад Ставретовић, директор Завода за заштиту природе Србије, и Ратко Ристић, продекан за науку Шумарског факултета.

У Београду се дневно баци 1.400 тона отпада, од чега се рециклира мање од пет одсто. Рециклирањем једне тоне папира од сече се спасава 17 стабала. Само у главном граду на депоније се дневно изнесе више од 350 тона папира.

Извор[уреди]