Пређи на садржај

Београд: Акција „Вратимо наду за Хују Аду”

Извор: Викиновости


27. октобар 2009.
Београд/ Србија

„Вратимо наду за Хују Аду” слоган је акције општине Палилула у заштити природне оазе Аде Хује, која се простире од Панчевачког моста до краја Вишњице (излетишта Бела стена), између Вишњичке улице и Дунава. Поред активности које предузима, општина Палилула очекује подршку и помоћ невладиних организација, како из домена заштите животне средине тако и оних које су заинтересоване да се сачува Ада Хуја од даљег загађења и затрпавања шутом. Тим поводом данас је у овој општини потписан протокол о сарадњи са више од 50 невладиних организација. За неколико дана акцију ће моћи да подрже и грађани својим потписима на штандовима који ће бити постављени на кеју на Ади Хуји.

Иницијатор акције и потписник протокола, председник општине Палилула Данило Башић истакао је да успешност акције зависи од сарадње привредних субјеката, државе, невладиних организација и грађана.

– Желимо да обезбедимо грађанима Палилуле да користе Аду Хују. Сви прилази депонијама биће блокирани бетонским препрекама, тако да привредни субјекти који се налазе на територији Аде Хује неће бити угрожени, али ће бити запречен пут камионима са шутом. Циљ нам је да првог дана грађевинске сезоне немамо ни један једини камион са шутом на Ади Хуји. Све фирме које су до сада истоварале шут на овом простору мораће убудуће да урачунају трошкове транспорта до Винче, једине легалне локације за истовар шута – најавио је Башић.

Весна Шабановић, члан Општинског већа и координатор Радне групе за уређење Аде Хује, казала је да су комунални инспектори снимили комплетну територију од 200 хектара и све прилазе који се користе за истовар шута, а тренутно се ради парцелација.

Акцију су подржали Министарство за заштиту животне средине и просторног планирања, Секретаријат за заштиту животне средине, Управа за воде, ЈП „Београдводе” и остале институције.

Извор[уреди]