Београд: Њујоршка филхармонија гостује на идућем Бемусу

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


3. јануар 2010.
Београд/ Србија

Град ће издвојити 21,5 милиона динара за гостовање Њујоршке филхармоније на 42. Бемусу. Концерт ће бити одржан у великој сали „Сава центра” 29. октобра.

Њујоршка филхармонија ће на завршетку 42. Бемуса наступити у Београду по први пут. Један од најбољих симфонијских оркестара на свету, који ради у својој концертној дворани у њујоршком „Линколн центру”, доћи ће у Београд у саставу од 130 чланова. Овим чувеним ансамблом дириговаће Алан Гилберт, први рођени Њујорчанин на челу окркестра у историји дужој од 160 година. Председник оркестра је Зарин Мехта, брат легендарног диригента Зубина Мехте. Њујоршком филхармонијом до сада су дириговали Лорин Мазел, Курт Мазур, Зубин Мехта, Пјер Булез, Леонард Бернштајн и други славни диригенти.

– Град и Секретаријат за културу су поносни што су у року од годину дана успели да у Београд доведу два тренутно најцењенија оркестра на свету – Ројал концертгебов оркестар из Амстердама наступио је на прошлом, а Њујоршка филхармонија ће гостовати на идућем Бемусу. Тиме смо показали да је наша престоница присутна не само на туристичкој мапи Европе, већ и на музичкој мапи света – рекла је Ивана Авжнер, градска секретарка за културу.

Извор[уреди]