Београд: Јутарњи и поподневни шпиц – изговор за бахате возаче

Извор: Викиновости


11. децембар 2009.
Београд/ Србија

Велик број београдских возача као да не мари због почетка примене знатно строжег закона о безбедности саобраћаја, нарочито у јутарњим и поподневним шпицевима на градским улицама. Вожња „жутим тракама”, коришћење мобилних телефона, невезивање сигурносног појаса, прелазак преко пуне линије или на „црвено”, као и вожња неприлагођеном брзином – само су неки од прекршаја које је јуче и данас забележио репортер Беоинфа.

Први „тест” обављен је у поподневном шпицу у Булевару деспота Стефана, бившој улици 29. новембра. Иако је у овом булевару десна трака резервисана за возила јавног градског превоза, уз јасно постављене табле са информацијом и обележену сигнализацију, када је гужва возачи не презају да се увуку између аутобуса и такси возила како би што пре стигли до циља. Такође, неретка је и појава да на скретању из ове у Таковску улицу, возачи преко пуне линије обилазе аутобусе, угрожавајући и пешаке на прелазу и возила која долазе из супротног правца. Биланс овог „теста” јесте следећи: у периоду од 16.15 до 16.45 чак 72 аутомобила искористило је у краћем или дужем периоду „жуту траку”. Ако се узме у обзир да у просеку на сваке две секунде прође један аутомобил, безмало сваки десети возач прекршио је ово саобраћајно правило. У пола сата пет возача искористило је „жуту траку” и за заустављање, па иако оно није дуго трајало, колона се зачас направила. Најдрастичнији пример учинио је један возач који је чекао „зелено светло” упоредо са аутобусом, да би по кретању пресекао пут возачу јавног градског превоза, улазећи у „жуту траку”, због чега је он био принуђен да нагло кочи. Возач аутобуса није се чак ни огласио сиреном, вероватно већ навикнут на овакву бахатост.

Пешаци углавном на исти начин коментаришу осионост возача аутомобила у овом делу града. „Без саобраћајне полиције ништа не може да се доведе у ред”, „Треба поставити саобраћајца на сваких двадесетак метара или бар поред сваке од ових табли, на којима јасно пише да се улази у зону жутих трака у временском периоду од 7 до 9 и 14 до 18 часова”, „Било би боље да полиција има могућност да их искључи из саобраћаја, па да на пола сата охладе усијане главе” – само су неки од коментара грађана на аутобуским стајалиштима. Једна од дилема, на коју су указали грађани, било је и то да ли је баш оволики број аутомобила нужан, када аутобуси пролазе на безмало свака два до три минута, неки додуше пуни, али неки и полупразни. „Рачуница је више него прецизна – један аутобус пун путника једнак је стотини аутомобила у којима се вози углавном једна или две особе”, приметио је један од наших суграђана.

Други „тест” обављен је у јутарњем шпицу на траси линије 52. Возач аутобуса Драган Веселиновић рекао је да је често веома тешко возити јер власници аутомобила не презају од свих могућих прекршаја како би обишли аутобус.

– Највише прекршаја чини се у „жутим тракама”, а најдрастичнији примери су Сарајевска и улица Краљице Наталије, бивша улица Народног фронта. На траси има доста полиције, али се дешава да им буквално пред очима возачи праве прекршаје, вероватно се надајући да неће бити искључења због гужве. Ако полиције нема, вожња „жутим тракама” као да је правило за све возаче. Поред тога, возачима аутобуса највећи проблем представља и заустављање у резервисаним тракама, нарочито у ове две улице – казао је Веселиновић.

У ове речи возача уверио се и репортер Беоинфа. У „жутима тракама” код Аде Циганлије и Сајма проблема није било јер су саобраћајни полицајци пратили и контролисали стање. Међутим, већ по уласку у Сарајевску улицу полиције није било и прекршаји су почели да се нижу. Од 8.15 до 8.45 часова 21 возило прошло је резервисаном траком, што је знатно мањи број него у Булевару деспота Стефана. Али овде као да је правило да возачи користе „жуту траку” за заустављање. На десетине возила стајало је заустављено у овој улици, што је приморавало возаче јавног градског превоза да их обилазе, напуштајући резервисану траку. Два возила била су чак и паркирана недалеко од банке, а најдрастичнији пример учинио је један бахати возач који је „жутом траком” возио у супротном смеру. Да ли је потребно и подсећати да је Сарајевска једносмерна улица?!

За ова два дана, колико смо „тестирали“ саобраћај, само је једно возило „ухваћено” у прекршају било страних регистарских таблица и два из других градова из Србије. Остали бахати возачи имали су београдске регистарске таблице. Дакле, тешко да је реч о непознавању града. Остао је забележен и један случај када је пешак чекао неког да га повезе, пет минута радознало посматрајући шта то репортер ради. Када је његов превоз стигао, госпођа за воланом зауставила се у „жутој траци” да би он ушао у возило. То смо јој „опростили”, очекујући да ће јој сувозач рећи шта је репортер бележио. На велико изненађење, ништа се није догодило и госпођа је наставила да вози – „жутом траком”.


Извор[уреди]