Београд: Јубилеј заштите шума на Авали

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


16. децембар 2009.
Београд/ Србија

У одмаралишту „Радојка Лакић” данас је обележено 150 година од заштите шума на Авали. Уредбом кнеза Милоша Обреновића из 1859. године, Авала је „заграђена и спасена од пропадања”. Скупштина града Београда је 24. децембра 2007. године ово природно добро ставила под заштиту и поверила га Јавном предузећу „Србијашуме”.

– У наредном периоду наставићемо са заштитом Авале где је уназад десетак година много тога урађено, али треба још да се ради. Град ће наставити да инвестира у заштиту природе и наредне године у то ћемо уложити знатна средства. Данас желимо да ово природно добро мало популаришемо и да га одређеном инфраструктуром приближимо грађанима. Нећемо се зауставити само на Авали, инвестираћемо и у Космај. Београд, између осталог, има и та два велика богатства која нису довољно искоришћена, а према свим могућим стручним критеријумима она могу да се искористе много више и много боље – рекао је Горан Триван, секретар за заштиту животне средине.

Према плановима ЈП „Србијашуме”, на Авали до 2012. године треба да се уреде све брдске пешачке и бициклистичке стазе, поставе контејнери за сакупљање рециклажних сировина, израде инсектаријуми, хербаријуми и геолошке збирке, уреде објекти геонаслеђа, као и да се изграде узлетне писте за параглајдинг и полигони за слободно пењање на природној стени, трим-стазе и визиторски центар.

Обележавање јубилеја организовало је ЈП „Србијашуме”, а свечаности је присуствовао и Слободан Шолевић, члан Градског већа.

Извор[уреди]