Београд: ЈКП „Градска чистоћа” чисти град и приобаље

Извор: Викиновости

27. мај 2010.
Београд/ Србија

ЈКП „Градска чистоћа” недељама уназад спроводи акцију великог пролећног чишћења Београда. Поред чишћења и прања, акција обухвата одношење кућног смећа, кабастог отпада, шута и зеленог отпада одложеног поред контејнера, као и уклањање дивљих депонија са шире територије града. Поред тога, обавља се и поправка и прање контејнера, фарбање ђубријера и додатно чишћење и прање улица.

Сваког викенда ангажовано je преко 500 радника „Чистоће” и око 90 транспортних возила, ауто-цистерни, хидроцистерни, ауто-чистилица, као и друга расположива механизација.

Током априла замењено је 246 контејнера и постављено десет нових. Такође, замењено је 1.593 точкића за контејнере, као и 83 поклопца, 64 висеће корпице, осам ђубријера, као и 22 улошка за ђубријере.

У акцији одношења кабастог смећа, која се традиционално одржава сваког првог викенда у месецу, само у априлу je однето 1.866 кубних метара овог отпада. На Ади Циганлији je очишћено 4.620 кубика смећа, а када је у питању одношење фекалног отпада, решено је 670 захтева за пражњење септичких јама и однето 4.930 кубних метара овог отпада. Осим редовних акција, „Градска чистоћа” je у априлу имала и ванредна ангажовања поводом одржавања 23. београдског маратона, када је обављено ванредно прање и чишћење трасе маратона, као и околних и попречних улица, док је на свим градским општинама организовано фарбање ђубријера.

Поред пролећног чишћења и уређења града, београдска комунална предузећа координирано раде на великој пролећној акцији чишћења приобаља. ЈКП „Градска чистоћа”, као и ранијих година, придружила се акцији ангажовањем великог броја радника и потребне механизације, како би градска приобаља добила изглед какав и заслужују.

На Савском пристаништу екипе „Чистоће” поставиле су осам контејнера, а у протеклом периоду чишћене су „дивље” депоније у Земуну, Новом Београду, на Вождовцу, Палилули, Звездари, у Раковици и на Чукарици. Са подручја ових општина однето је укупно 1.979 кубних метара отпада. ЈКП „Градска чистоћа” апелује на све суграђане да се укључе у ову акцију тако што ће очистити прилазе и уредити зелене површине око својих стамбених зграда, како бисмо сви заједно дали допринос лепшем и чистијем граду.

Извор[уреди]