Без нервирања и нема нових килограма

Извор: Викиновости22. фебруар 2010.
Без нервирања и нема нових килограма

Већ деценијама је познато да чоколада умирује стрес, али да ли сте се некада запитали колико пута непотребно једете?

Бројна истраживања показала су да већина испитањих после нервирања утеху пронађу у храни. Тако добар део мушкараца после свађе оне на пиво, док жене обично једу слаткише. Уколико не спадате у групу људи који се задовољавају штанглом чоколаде, можете дневно увезти и преко 500 непотребних калорија. Прекомерна употреба хране, а поготово слаткиша доводи до таложења масти и заслађивача у вашем организму. Ако не повећате своју физичку активност за само неколико месеци одећа ће вам постати тесна.

Најновија истраживања у Холандији утврдили су везу између анксионости и уноса хране и онда када нисмте гладни. Испитаници имали су пред собом компиликовани тест. Они који су пре тестирања били под стресом, појели су више слаткиша након решеног теста у односу на оне који су били релаксирани.

Френк Рутерс који је био аутор студије изјавио је: „Конзумирање хране богате шећером вас опушта, зато што слаткиши изазивају ослобађање хемикалија у мозгу које повећавају осећање награде.”

Да су пре потрошача ово схватили власници ланаца брзе хране и компанија за производњу слаткиша и сокова, говори и чињеница да је све већи број локала који продају брзу или инсант храну као и разне напитке. У урбаним градским срединама неизбежни су ресторан Мекдоналдса, ћевабџинице који поред брзо спремљење хране често нуде и напитке као што су Кока Кола, Фанта, Спрајт... Мега и супер маркети поседују читаве одељке у којима се продају само слаткиши и колачи. Прехрамбена индустрија једна је од најбрже развијенијих индустрија света која стално пласира нове производе.

Уколико следећу пут после напете ситуације, пожелите да поједете несто имајте на уму да прекомерна употреба хране (сокова, слаткиша, брзе хране, грицкалиа…) не изазивају само већи обим у струку него и повишени холестерол и количине шећера у организму, појаву каријеса али и многе друге последице које се изазивају директним или индиректним путем.

Препоручује се да се напетост, вишак енергије, и адреналина усмере ка другим стварима. Уместо да одете у кухињу, прошетајте улицом, средите писаћи сто или пак поразговарајте са пријатељима. Тиме ћете заборавити на стрес а и сачуваћете постојећи изглед.


Извор[уреди]