Пређи на садржај

Баучер за координисану антитерористичку активност Пакистана и Авганистана

Извор: Викиновости


2. јул 2008.
Вашингтон/ САД Помоћник америчког државног секретара Ричард Баучер, апеловао је на Пакистан и Авганистан да повећају антитерористичку координацију рекавши да би морали да прошире овлашћења својих влада у пограничним областима ради угушивања све обимнијих активности екстремиста.

У говору одржаном на крају тродневне посете Пакистану, помоћник државног секретара Ричард Баучер, је такође подржао забринутости Авганистана и НАТО-а да екстремисти Ал Каиде и Талибана слободно користе скровишта на пакистанској страни границе.

Америчке коалиционе снаге су у борбама са Талибанима и екстремистима Ал Каиде током јуна, у Авганистану, претрпеле највећи број жртава у једном месецу, од како су 2001. године започеле војне операције у тој земљи. Коалициони команданти и авганистански функционери за то окривљују постојање екстремистичких уточишта на пакистанској страни границе. У разговору са новинарима, након сусрета са пакистанским лидерима, помоћник државног секретара Ричард Баучер је рекао да опасност од Ал Каиде и Талибана расте у племенским областима Пакистана. Он је поновио да Авганистан и коалиционе снаге морају да се боре са милитантима са њихове стране границе док би пакистанске снаге морале да делују са своје стране.

Викицитати „Знамо да су бомбаши самоубице тамо обучавани и да се крећу у оба смера, долазећи да убијају невине Авганистанце и Пакистанце. Можемо много да учинимо на авганистанској страни, у смислу стабилизације и спречавања људи да прелазе границу, али и Пакистанци морају да предузму акцију са своје стране како би спречили акције милитаната који наносе штету свима.“
({{{2}}})

Баучер је рекао да Вашингтон подржава политику пакистанске владе да охрабрује племенске вође да протерују стране екстремисте из својих области, али да се Сједињене Државе противе склапању споразума са лидерима екстремиста.

Викицитати „Не подржавамо пружање уступака насилним лидерима, попут Баитуле Мехсуда. Не подржавамо ослобађање терориста како би поново могли да нападну. Међутим, подржавамо сарадњу са племенима како би она постала одговорна за сопствену безбедност.“
({{{2}}})

Мехсуд је самопроглашени командант талибанских екстремиста у Пакистану и верује се да је блиско повезан са Ал Каидом. Он се окривљује за низ бомбашких напада широм Пакистана и слање бораца преко границе да помажу талибанским побуњеницима у Авганистану. Односи између два важна америчка савезника у анти-теористичком рату су затегнути у последње време због тврдњи да Пакистан не предузима акцију против Мехсуда и не чини довољно да осујети прелазак талибанских побуњеника у Авганистан.

Ричард Баучер каже да је на састанцима са владиним функционерима и политичарима такође дискутовано о политичким питањима и изазовима са којима је суочен Пакистан. Високи амерички дипломата је одбацио критике да Сједињене Државе нису задовољне новом пакистанском владом, након општих избора у фебруару, и каже да оне још увек подржавају председника Первеза Мушарафа, мада је он све више изолован.

Нова владајућа коалиција препуна је анти-Мушарафових странака, које апелују на председника да поднесе оставку или се суочи са могућим опозивом у парламенту. Међутим, постоји неслагање између водећих коалиционих партнера о томе како то учинити и како решити питање десетина судија које је председник Мушараф отпустио у новембру, када је завео шестонедељно ванредно стање у земљи. Критичари нове владе у Пакистану кажу да су политички проблеми спречили лидере да се фокусирају на питања попут проширења трговине и фискалног дефицита, хроничне несташице енергије, као и све обимнијих активности екстремиста у племенским областима.


Извор[уреди]