Пређи на садржај

Баумгартнер: Нисам размишљао о рекорду

Извор: Викиновости


15. октобар 2012.
Розвел/ Нови Мексико (Beta) - Екстремни спортиста Феликс Баумгартнер који је у недељу успешно скочио са висине од 39.045 метара и постао прва особа која је слободним падом пробила звучни зид, рекао је да човек некада мора да оде веома високо да би видео колико је мали.

„Док сам стајао на крову света нисам размисљао о рекордима већ о томе да се жив вратим на земљу. Некада морате да одете веома високо да бисте видели колико сте мали. Волео бих да сви могу да виде оно што сам ја данас видео“, рекао је 43-годишњи Аустријанац на конференцији за медије у америчком Розвелу, која је уживо преношена на интернет сајту Јутјуб (Youtube).

Баумгартнер је овим скоком оборио светски рекорд из 1960. године, који је поставио Џо Китинџер, сада његов најближи сарадник. Претходна рекордна висина била је 31.333 метра.

На конференцији за медије речено је да је Аустријанац званично скочио са висине од 39.045 метара, иако је током преноса писало да се налази на висини од 39.068 метара. Његов слободан пад трајао је четири минута и 12 секунди.

„Тешко је описати како изгледа пробијање звучног зида пошто то нисам уопште осетио. Нисам имао представу колико брзо идем због специјалног одела које сам носио“, рекао је Баумгартнер.

Он је у једном тренутку изгубио контролу над падом и почео да се окреће око своје осе, али је убрзо успео да се врати у првобитан положај.

„Када сам почео да се вртим помислио сам да притиснем дугме за избацивање падобрана, али сам знао да би то онда био крај свега. На тренутак сам размислио и нисам желео да се све заврши. Срећом, успео сам да се вратим у првобитан положај“, истакао је Баумгартнер.

Аустријанац је казао да му је најузбудљиви моменат био неколико секунди пред скок, а најлепши када се приземљио и видео чланове свог тима.

„Хвала свима који су ми помогли да остварим сан“, казао је Баумгартнер.

Он је додао да у будућности жели да инспирише нове генерације и да за неколико година помогне да се обори његов рекорд.

Пројекат назван „Ред Бул Стратос“ требало је да се одржи пре недељу дана, али је био одложен због јаког ветра.

„Било ми је тешко због отказивања, као и док сам се возио у капсули до предвиђене висине. Када сам стигао био сам исцрпљен. Заиста је напорно“, рекао је овај екстремни спортиста.

Извор[уреди]