Басеску критиковао Србију због мањина

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

12. август 2013.
Изворул Мурешулуи/ Трансилванија (Beta) - Председник Румуније Трајан Басеску је оценио у понедељак да Србија „треба да прави још много корака да би постала демокатска држава“ због тога што „на политичком плану“ не схвата да је од „огромног значаја“ да призна националне мањине јер то доприноси општем побољшању билатералних односа.

Басеску је навео да ће током претприступних преговора ЕУ и Србије бити узет у обзир споразум мешовите комисије од 1. марта у Бриселу којим се предвиђа шта Србија треба да учини за румунску мањину у Тимочкој крајини.

Букурешт је потписивањем тог споразума условио своју сагласност да се Србији додели статус земље-кандидата за пријем у ЕУ.

Басеску је о румунској мањини у Тимочкој крајини говорио на отварању Летњег Универзитета у граду Изворул Мурешулуи у Трансилванији. Тај универзитет је намењен школовању припадника румунске мањине у другим земљама.

Председник Румуније је оценио да би односи Румуније и Србије били много садржајнији ако би „питања Румуна из Тимочке крајине била третирана отвореније“.

Басеску је такође критиковао и румунску мањину у Тимочкој крајини што се поделила у неколико међусобно завађених организација.

Извор[уреди]