Барак Обама намерава да истражи регионалну стратегију за Авганистан

Извор: ВикиновостиВашингтон / САД (Глас Америке) Поједини експерти за јужну Азију сматрају да би Вашингтон требало да се определи за регионални приступ Авганистану и укључи Индију, Иран и Москву у разговоре о стабилизацији те земље. Лист Вашингтон пост је протеклих дана известио да новоизабрани председник Барак Обама намерава да истражи регионалну стратегију за Авганистан.

Непрекидно насиље исламских побуњеника дуж пакистанско-авганске границе, као и пакистанско противљење ракетним ударима Сједињених Држава на осумњичена терористичка уточишта у земљи, настављају да компликују ситуацију.

На видео снимку агенције Асошијетед прес, начињеном протеклих дана, виде се екстремисти у Пакистану, који су напали из заседе конвој НАТО-а који снабдева снаге у Авганистану. Поједини експерти кажу да би Индија, Иран и Русија требало да учествују у регионалном решењу.

Генерал-потпуковник Питер Гилкрист, војни аташе у британском представништву у Вашингтону, каже да би Вашингтон то требало да покуша.

Ако дође до колапса у Авганистану, прилично сам сигуран да ћете наићи на сличну ситуацију и у Пакистану. То не би било у светском интересу.

Експерт за централну Азију на Националном војном универзитету, Али Џалали, каже да је за Авганистан потребно пронаћи регионално решење, јер је већ приметан утицај осталих сукоба у региону.

Ту је индијско-пакистански конфликт. Ту је Иранско супротстављање Сједињеним Државама, руски конфликт са НАТО-ом и, наравно, постоје и сукоби унутар Авганистана.

Виша научна сарадница Фондације „Херитиџ" у Вашингтону, Лиза Кертис, каже да је Пакистан сумњчав према повећању броја индијских конзулата у Авганистану.

Изгледа да се историјско индијско-пакистанско супарништво сада нажалост одиграва у Авганистану. Постоји велика сумњичавост међу Пакистанцима према све већем присуству Индије у Авганистану.

Лиза Кертис подсећа да је на Бонској конференцији 2001, Иран помогао у успостављању Авганистанске владе. Међутим, она тврди да Иран сада покушава да снабде оружјем Талибан.

Иран истовремено врши притисак да кроз Пакистан изгради гасовод до Индије. Поједини познаваоци ситуације кажу да Иран страхује да би стабилизација Авганистана уместо тога довела до изградње гасовода од Туркменистана до Индије, за који се залажу Сједињене Државе. Што се тиче Русије, Лиза Кертис каже да Москва жели да намири рачун са НАТО-ом реметећи успех Алијансе у Авганистану.

Руси виде Авганистан као начин да подбоду Сједињене Државе ако то пожеле, због важнијих питања НАТО-а и ракетне одбране.

Снаге НАТО-а у Авганистану у међувремену настављају нападе на положаје Талибана. Експерти изражавају наду да ће Обамина администрација да постави специјалног изасланика који ће се бавити ситуацијом у Авганистану и Пакистану.


Извор[уреди]