Пређи на садржај

Бан Ки Мун: Још десет година да се избегне катастрофа

Извор: ВикиновостиКи Мун Бан

10. август 2009.

Сеул / Јужна Кореја (Бета) Генерални секретар УН Бан Ки Мун изјавио је у понедељак да је свету остало десетак година да заустави повећање емисије штетних гасова да би се тиме избегле катастрофалне последице промене климе.

"То је, једноставно, највећи колективни изазов с којим се суочавамо", рекао је Бан Ки Мун, у уводном говору на скупу Светске федерације удружења УН у Сеулу.

Он је позвао владе да се договоре о мерама за заштиту животне средине на састанку у Копенхагену крајем ове године. Бан Ки Мун је рекао да постоји шанса да се постигне уравнотежен споразум.

У Копенхагену би требало да под покровитељством УН буде усклађена нова повеља о климатским променама, као "наследница" протокола из Кјота који истиче 2012. године.

"То је шанса која се једном указује овој генерацији", указао је Бан Ки Мун.

У септембру ће у седишту УН у Њујорку бити самит о климатским променама, као уводни скуп пред састанак у Данској.

Генерални секретар УН је рекао да у Њујорку очекује више од 100 шефова влада и држава, и позвао их да убеде своје преговараче да у Копенхагену постигну договор.

"Живимо у доба вишеструких криза - гориво, грип, храна и, најозбиљније: финансије. Свака је нешто што није виђено годинама, чак и генерацијама. И све нас оне погађају одједном", рекао је Бан Ки Мун у уводном говору.

Говорећи о другим темама, он је поздравио настојања САД и Русије да смање своје нуклеарне арсенале, и нагласио да је потребно да се цео свет нуклеарно разоружа. "Убедимо лидере, једном и заувек, какву опасност представља нуклеарно оружје", поручио је генерални секретар УН.

Извор[уреди]