Аун Сан Су Ћи проглашена кривом

Извор: Викиновости11. август 2009.

Јангон / Мјанмар (Би-Би-Си / РТС / Б92) Добитница Нобелове награда за мир и вођа опозиције Мјанмара, проглашена је кривом по оптужници за кршење закона о државној безбедности, по којој је осуђена на 18 месеци кућног притвора.

Суд у Јангону осудио је лидера опозиције Мјанмара и добитницу Нобелове награде за мир Аунг Сан Су Ћи на је на три године затвора, јер је допустила једном Американцу да је посети док је била под кућним притвором. Према речима суда, она је тим чином прекршила закон о кућном притвору али и закон о државној безбедности. Одмах потом огласила се и војна хунта која је казну смањила на 18 месеци кућног притвора.

Аунг Сан Су Ћи под притвором се налази 14 година али са неколико прекида. Нова казна онемогућиће јој да учествује на наредним вишепартијским изборима у тој земљи, који би требало да се одрже следеће године.

Сан си Ћу одбацила је све оптужнице и изјавила се невином, јер она нија позвала Американца у посету. Наиме Американац Џон Јето стар 54 година, ратни ветеран из Вијетнама, у мају прошле године препливао је језеро да би дошао до дома у којем је Су Ћи била у кућном притвору.

И Лондон и Брисел критиковале су овакву одлуку суда. Британски премијер Гордон Браун изјавио је да је суђење у Јангон показало да су војне власти у Мјанмару решене да се понашају супротно прихватљивим правним стандардима.

Прави циљ осуде Су Ћи је да прекину њене везе са народом за који она представља зрачак наде и отпора.

—Гордон Браун

Премијер је позвао Уједињене нације да уведу ембарго на продају оружја тој земљи у којој је на власти војна хунта.

Из Аустрије стиже захтев да се Сан Су Ћи хитно ослободи оптужнице, а безусловно ослобођење тражи и Европска унија. Забринутост је изразио и министар иностраних послова Малезије Анифах Аман који је сазвао хитну седницу АСЕАН-а.

Критичари сматрају да је ова пресуда покушај власти да спречи политичко ангажовње Сан Су Ћи у предизборном и изборном периоду следеће године који према Гордоновим речима неће имати легитимитет без њеног учествовања.

Извор[уреди]