Пређи на садржај

Амерички судија наредио пуштање на слободу једног затвореника из притворног центра Гвантанамо

Извор: Викиновости



31. јул 2009.

Вашингтон / САД (Глас Америке) Амерички федерални судија, Елен Јувел донела је одлуку о ослобађању Мохамада Џавада, најмлађег затвореника у притворном центру у заливу Гвантанамо, на Куби.

Федерални судија за Дистрикт Колумбија, Елен Јувел, рекла је да је закључила да је Мохамед Џавад шест и по година незаконито провео у притвору. У раније поднетој тужби, америчка влада је тврдила да је Џавад у децембру 2002. бацио бомбу на једно возило, теже ранивши двојицу припадника америчких специјалних снага и њиховог авганистанског преводиоца. Одведен је у притвор у Баграму у Авганистану, где је - како тврди - под присилом авганистанских иследника признао кривицу, после чега је 2003. пребачен у амерички војни притворни центар у заливу Гвантанамо.

Један од Џавадових бранилаца, мајор америчког ваздухопловства, Дејвид Фрект, рекао је да пресуда судије Јувел представља победу владавине закона у Америци.

„Ово је стварно задивљујућа победа. Ово је први затвореник против којег је подигнута оптужница од стране војних комисија и који је био на прагу суђења, а сада је ослобођен. Ово је једна од особа које је Бушова администрација лажно називала „најгорима од најгорих,“ казао је Фрект.

Не зна се тачно колико година има Џавад, јер је рођен у избегличком логору у Пакистану. Он каже да је када је ухапшен 2002. имао око 12 година, али Пентагон тврди да је имао 17. Амерички секретаријат за правосуђе је овог месеца прихватио да не користи Џавадове изјаве, дате приликом саслушања, због сумње да их је давао под мукама.

Џавадов адвокат, Дејвид Фрект, каже да ће јучерашња пресуда вероватно успоставити снажан преседан за остале притворенике у Гвантанаму, који такође тврде да су давали признања под мукама.

„Закључак Секретаријата за правосуђе да све изјаве дате у Баграму и Гвантанаму нису биле добровољне већ изнуђене и да стога не могу да буду коришћене на суду, имаће крупне импликације за друге затворенике, који су били подвргнути сличним условима и изложени сличним насилним методама ислеђивања,“ рекао је Фрект.

Судија Јувел одредила је Секретаријату за правосуђе 6. август као рок до којег треба да обавести Конгрес да ли намерава да врати Мохамеда Џавада у Авганистан. Она је додала како очекује да је секретаријат до 24. августа обавести да је Џавад на путу за Авганистан. Авганистански званичници су предочили да су спремни да прихвате Џавада без икаквих услова и да верују да је био незаконито притворен.

Секретаријат за правосуђе каже да још није донео одлуку о томе да ли да покрене кривични процес против Џавада пред цивилним судом. Његов други бранилац, Џонатан Хафец, из Удружења за америчке грађанске слободе, каже да је мало вероватно да ће доћи до таквог процеса.

„Мислим да је судија веома јасно предочила да би било какво покретање оптужнице било суочено са практично несавладивим сметњама, да би то била веома лоша идеја, у потпуном нескладу са оним што је виђено у њеној судници, као и са основном америчком преданошћу правди и владавини закона,“ рекао је Хафец.

Џавадови браниоци кажу да је он изузетно добро издржао Гвантанамо и да га мајка, стричеви и остали чланови породице у Авганистану очекују, како се изразио „отворених руку“. Они додају да би Џавад желео да помаже људима и ако је могуће студира медицину пошто буде пуштен из затвора.

Извор[уреди]