Пређи на садржај

Амерички председник Барак Обама се суочава са крупним изазовима

Извор: Викиновости10. септембар 2009.

Обама у Овалном кабинету
Обама држи говор
Обама у авиону Ер форс 1

Вашингтон/ САД Реформа система здравственог осигурања и даље је највиши домаћи приоритет председника Обаме. Али најновије анкете показују да све више Американаца не одобрава његове потезе на том пољу, што је, са своје стране, охрабрило републиканце у њиховим покушајима да онемогуће реформска настојања у Конгресу.

Обама је вешт говорник, али није много убедљив. Због тога има тешкоће да прода своју идеју о здравственом осигурању која је непопуларна и која му умањује подршку

—изјавио је Фред Барнс уредник магазина Викли стандард.

Присталице реформе морале су да се бране када су, током августовског конгресног распуста, њихови противници широм земље користили сусрете законодаваца са грађанима да критикују Обамин план.

Ја немам проблем и не знам никога ко има проблем са здравственим осигурањем. Али бабарога Обама покушава да тврди да имамо проблем и жели да нам наметне порезе.

—рекао је један од учесника таквих дискусија.

У настојању да обнови свој политички замах, председник је покушао да разувери јавност у та страховања.

Упркос свој тој тактици застрашивања, оно што је заиста страшно, и што је заиста рискантно, јесте да не учинимо ништа

—рекао је Обама.

Према неким недавним анкетама, укупна популарност Барака Обаме је можда само нешто виша од 50 одсто - далеко мања него у почетним данима његове администрације.

Веома је јасно да је изгубио контролу над својом политичком платформом. Има се осећај као да догађаји вуку њега, уместо да он има контролу над ситуацијом. Лето је за њега било лоше. Популарност му је у паду, здравствено осигурање се клима, а он није у стању да наметне своју вољу чак ни својој странци, а камоли опозиционим републиканцима.

—изјавио је Том Дефранк дугогодишњи политички посматрач листа Њујорк дејли њуз и редован гост у програмима Гласа Америке

Посматрачи кажу да је улог у дебати о здравственом осигурању огроман, не само за Обаму већ и за демократе у Конгресу, који ће на изборима идуће године морати да бране своје положаје у Представничком дому и Сенату.

Бивши председник Бил Клинтон упознао је из прве руке политичке последице пропалог покушаја спровођења реформе здравственог осигурања. Републиканци су га блокирали већ на почетку његовог првог мандата и искористили то да прузму контролу над Представничким домом и Сенатом, на изборима 1994. године

Обама на састанку са председником Мексика и премијером Канаде
Морамо да донесемо неки закон. Најбољи који може да прође у Конгресу. Не чинити ништа није само најгоре што може да се уради за економију и најгоре што може да се учини за здравствену заштиту, већ и најгора ствар за Демократску странку, и немојте да мислите да републиканци то не знају.

—рекао је Бил Клинтон.

Аналитичари кажу да републиканци успешно подстичу сумње у Обамину иницијативу, делимично захваљујући усмеравању на последице тог плана по све већи буџетски дефицит федералне владе и подстицању страха од претераног уплитања државе у сектор здравственог осигурања. Дејвид Васерман је аналитичар публикације Кук политикал рипорт.

Републиканци су добили овај рат речима повезивањем здравствене заштите са државним трошковима. Њихове највеће забринутости су цена тог демократског предлога и страх да њихова сопствена здравствена заштита неће бити иста као пре, ако закон прође.

—каже Васерман.

Дебате о томе поново ће се захуктати када се чланови Конгреса буду вратили са летњег распуста.

Али, поред здравственог осигурања Обамина администрација има све већи проблем и са домаћом подршком рату у Авганистану. Према недавној анкети редакције АБЦ News и листа Вашингтон пост, 51 одсто испитаника сматра да није вредно борити се у том рату, док 47 одсто подржава учешће у њему. Метју Дас, из Центра за амерички прогрес, сматра да би незадовољство у Конгресу и јавности могло да порасте ако та настојања не почну да доносе резултате.

Ако не буде показао неки напредак, а како изгледа ми се само све дубље заглибљујемо у окупацију и сузбијање побуне, у којима већ месецима нема позитивних вести, мислим да ћемо се суочити са истинским противљењем.

—каже Дас.

Командант америчких и НАТО снага у Авганистану, генерал Стенли Мекристал, рекао је у једном извештају објављеном ове недеље, да је ситуација у Авганистану озбиљна, али да је могуће постићи успех.

Извор[уреди]