Амерички маринци и авганистанска војска започели операцију у јужном Авганистану

Извор: ВикиновостиАмерички војник у Авганистану.

13. август 2009.

Лашкаргах / Авганистана (Глас Америке) Четири стотине америчких маринаца и стотину авганистанских војника извршило је десантни напад у јужном Авганистану, у оквиру нове операције преотимања контроле над том облашћу, уочи председничких избора идуће недеље.

Хеликоптерске десантне јединице започеле су јуче офанзиву названу Источна одлучност 2, у области Навзад, у авганистанској покрајини Хелманд. У саопштењу америчке команде каже се да је циљ те операције успостављање услова у којима независна изборна комисија и авганистанске снаге безбедности могу да обављају своје послове. У саопштењу нису помињани никакви губици.

Талибански побуњеници у тој области обећали су да ће ометати изборе 20. августа, нападима на гласачка места и претњама упућеним бирачима.

Такође у јужном Авганистану, у експлозији бомбе постављене крај пута, рањена су два извештача агенције Асошијетед прес — један Индонежанин и један Шпанац — који су се кретали заједно са америчким војницима. Председник Асошијетед преса Том Керли рекао је да њихове повреде показују каквим се опасностима излажу новинари свакога дана, док извештавају „из првих редова, са неких од најопаснијих места у свету“.

Извор[уреди]