Амерички законодавци изражавају забринутост због иранских ракетних проба

Извор: Викиновости


9. јул 2008.
Вашингтон/ САД Иранске ракетне пробе изазвале су бројне критике у америчком Конгресу. Законодавци су их назвали провокативним и заложили се за снажнији амерички и међународни притисак на Техеран. Званичници Стејт департмента обећавају појачање дипломатских настојања.

Раније заказан претрес о америчкој политици према Ирану, у Одбору Представничког дома за односе са иностранством, временски се подударио са вестима да је Иран испалио низ ракета, укључујући дугометну ракету Шахаб-3. Бела кућа је осудила те пробе, а представник Националног савета за безбедност рекао је да би Иран требало да се уздржи од даљих проба и обустави развој балистичких ракета. Државни подсекретар за политичке односе, Вилијам Бернс, искористио је учешће на претресу да понови двоструки приступ Сједињених Држава и њихових савезника, са комбинацијом економских и финансијских санкција с једне и олакшицама с друге стране. "Наша стратегија заснива се на тврдој дипломатији, уз максимализацију притиска на Иран како би им се предочила цена упорног пркошења остатку света, нарочито у нуклеарним питањима. Истовремено, настојимо да ставимо до знања Ирану и његовом народу које би све користи имали од промене курса."

И демократе и републиканци изражавали су забринутост због потенцијалне опасности по Израел. Међу њима је и председавајући Одбора Представничког дома за односе са иностранством, Хауард Берман.

"Не треба нам ништа више од данашњих вести о иранској проби дугометне ракете, која би могла да понесе нуклеарну главу до Израела. То, заједно са ратоборним изјавама Техерана о непријатељским циљевима који се држе на оку, јасно показује да морамо да употребимо сва расположива дипломатска и економска средства да одвратимо Иран од развоја нуклеарног оружја." Слично је изјавила републиканска чланица Представничког дома са Флориде, Илеана Рос Леитинен.

"Како данашње вести јасно показују, Иран већ има ракете кратког и средњег домета, способне да досегну до америчких снага и савезника у региону, а развија и дугометне балистичке ракете како би могао да досегне до Европе, а можда и до Сједињених Држава." Подсекретар Бернс подсетио је чланове Конгреса да је Бушова администрација у потпуности предана дипломатији и да војна опција, иако је и даље на столу, остаје последње прибежиште. Он је истовремено рекао да се Иран још није повиновао резолуцијама савета безбедности Уједињених нација у вези са активностима на обогаћивању уранијума, нити је одговорио на питања Међународне агенције за атомску енергију о својим ранијим настојањима да произведе фисиони материјал погодан за производњу нуклеарног оружја.


Извор[уреди]