Амерички војници позирали испред лешева

Извор: Викиновости


18. април 2012.
Лос Анђелес/ Калифорнија (Beta) - Дневник „Лос Анђелес тајмс“ објавио је фотографије на којима амерички војници у Авганистану позирају испред лешева побуњеника и са деловима тела раснесеног талибанског бомбаша самоубице, што представља нови у низу моралних удараца за власти у Вашингтону.

Врховни амерички војни и цивилни званичници осудили су фотографије, а поступак војника су назвали одвратним и оценили да срамоти жртве које су поднеле стотине хиљада Американаца служећи у Авганистану.

На једној од фотографија које је објавио „Лос Анђелес Тајмс“ виде се припадници 82. падобранске дивизије како са припадницима авганистанске полиције позирају са откинутим ногама бомбаша самоубице.

Лист је навео да је исти вод, неколико месеци касније, отишао да истражи инцидент у којем су наводно талибански побуњеници случајно дигли себе у ваздух. Том приликом, војници су се поново фотографисали испред лешева.

Према писању листа, укупно 18 слика снимљених у размаку од неколико месеци 2010. године, послао је неименовани бивши припадник те дивизије. Он је навео да то чини како би скренуо пажњу на урушавање лидерства и дисциплине у војсци и на опасност коју то носи за војнике.

Извор[уреди]