Амерички Сенат усвојио резолуцију о Србији

Извор: Викиновости

23. април 2010.

Вашингтон / САД (РТС / Блиц) Сенат Сједињених Америчких Држава усвојио је резолуцију о Србији у којој поздравља кандидатуру Београда за чланство у Европској унији и позива Европски савет да правовремено заузме јасну позицију према квалификацијама Србије као земље кандидата.

Сједињене Америчке Државе у свом Сенату усвојили су докуменат у којем честитају народу Србије на опредељењу за демократију, слободно тржиште, толеранцију, недискриминацију и владавину права. Такође снажно подржава Србију ка њеним европским интеграцијама али и позива владу Србије да појача напоре на хватању преосталих хашких оптуженика, Горана Хаџића и Ратка Младића, и њиховом пребацивању у Хаг.

Резолуцију су предложили сенатори Џорџ Војновић, Џон Кери, Ричард Лугар, Џин Шахин и Бенџамин Кардин. Документ који нема снагу правног акта одјекнуо је у политичким круговима САД и ЕУ и утиче на поправљање слике Србије у САД али и омекшава став Стејт департмента према Србији и питању Косова, сматра се у српским дипломатским круговима. То доказује и посета Џозефа Бајдена Београду маја прошле године.

Резолуција је од великог значаја за имиџ Србије у Америци и свету. Иза ње су најутицајнија имена Сената и надам се да ће имати утицај на побољшање наших односа. Значајно је да се у тексту ни речју не помиње Косово, што је у најбољем интересу гајења добрих односа Србије и САД

—Вук Јеремић -Министар спољних послова за лист Блиц

Милица Делевић, директорка канцеларије за европске интеграције, у изјави за лист Блиц каже да резолуција указује на промену политике условљавања.

Иако се у резолуцији позива Србија да интензивира сарадњу са Хашким трибуналом, то више није у форми условљавања, што је политика коју су САД промовисале деведесетих у односима са Србијом и коју су други следили. Ова резолуција је значајна подршка у оној мери у којој позива ЕУ да одржи динамику проширења и да на дневном реду држи западни Балкан

—Милица Делевић

Сенат је подсетио да САД на ЕУ гледају као на извор стабилности, безбедности и просперитета за целу Европу и свет и охрабрује Брисел да остане активно ангажован на Западном Балкану, у погледу аспирација балканских земаља према европским интеграцијама, преноси Радио-телевизија Србије.

Такође се поздравља сарадњи српске безбедносно-информативна агенције и америчке Управа за сузбијање дроге које су заједничким снагама заплениле 2,8 тона кокаина у међународним водама.

Министар одбране Србије Драган Шутановац сматра да је то од пресудног значаја, јер Србија престаје да се третира као проблем и постаје значајни партнер САД и фактор стабилности региона.

Резолуција је израз најдубље воље да се подрже америчко-српски односи и настојање Србије да у што краћем року добије позив за учлањење у ЕУ и интензивира интеграција Србије. Овим се ствара снажна позитивна енергија и на нама је да је искористимо. Очигледно је да се Србија више не третира као проблем, већ као партнер који има снаге да буде фактор стабилности у региону. Ову јасну подршку у Сенату треба искористи даље као утицај на извршну власт у САД

—министар Шутановац

Извор[уреди]