Пређи на садржај

Америчка јавност опрашта се од сенатора Едварда Кенедија

Извор: Викиновости27. август 2009.

Едвард Мур Тед Кенеди

Бостон/ САД (Glas Amerike) Америчка јавност опрашта се од сенатора Едварда Кенедија. Пренос посмртних остатака преминулог сенатора Едварда Кенедија до места на коме ће бити сахрањен почео је данас у Масачусетсу. Демократски сенатор Едвард Кенеди умро је у уторак у 78. години, после дуже битке са раком мозга. У Сенату је провео готово пола века.

Чланови породице Кенеди испратили су његово тело из приморског градића Хајанис порта до Бостона, где је ковчег изложен у председничкој библиотеци и музеју посвећеном његовом брату, бившем председнику Џону Кенедију.

Очекује се да ће на хиљаде људи проћи крај затвореног ковчега. Приватна комеморација биће одржана сутра.

У суботу, ковчег са телом преминулог сенатора биће пренет у једну бостонску цркву, где ће током мисе председник Барак Обама одржати опроштајни говор.

Едвард, Роберт и Џон Кенеди из сретних дана

Сенатор Кенеди је долазио у ту цркву сваког дана током успешне борбе његове ћерке Каре са раком плућа, 2003. године. У суботу поподне, Кенедијево тело биће пренето до Националног гробља у Арлингтону, недалеко од Вашингтона, где ће бити сахрањено крај гробова његове браће, бившег председника Џона Кенедија и сенатора, који су обојица убијени у одвојеним атентатима.

Ко наслеђује Кенедија у Сенату?

Понекад је могао стварно да вас наљути, али велики сенатори понекад то чине. Кенеди је међутим био најшарматнија особа са изванредним смислом за хумор и неко ко је стварно веровао у оно шта ради

—каже републикански сенатор из Јуте, Орин Хеч.

Смрћу Едварда Кенедија, како је истакнуто, окончано је једно доба. Његовом наследнику због тога свакако неће бити лако да га замени. Према закону савезне државе Масачусетс, Кенедијево место у Сенату остаће упражњено најмање до половине јануара. Неколико седмица пре смрти, Кенеди је упутио писмо државним законодавцима, тражећи да се усвоји амандман који би то променио.

Мислим да је реч о веома разумном захтеву да се дозволи гувернеру да именује привременог наследника до одржавања ванредних избора, што је око пет месеци. Подржавам идеју одржавања избора, који су предвиђени законом наше државе

—нагласио је гувернер државе Масачусетс Давал Патрик.

Претрес о промени закона вероватно ће бити одржан наредног месеца. Мање од 48 сати од Кенедијеве смтри, већ се спекулише о томе ко би могао да га наследи на Капитол Хилу. Најчешће се помиње име сина покојног Роберта Кенедија, Џозефа, који је био конгресмен од 1987. до ’99. године.

У питању се веома личне одлуке. У Масачусетсу постоји велики број политички талентованих људи, историјски гледано из породице Кенеди и даље. Знам да постоји велико интересовање за то место. Али мислим да су сви заинтересовани, као и остали грађани, сада углавном усредсређени на одавање поште преминулом гиганту

—изјавио је Давал Патрик.

Ванредни избори за попуњавање упражњеног места у Сенату требало би да буду одржани између 18. јануара и другог фебруара.

Извор[уреди]