Америчка новинарка осуђена у Ирану због шпијунаже

Извор: Викиновости18. април 2009.

Техеран / Иран (Глас Америке) Америчка новинарка Роксана Сабери, која поседује и иранско држављанство осуђена је на осам година затвора због оптужбе да је шпијунирала за Сједињене Америчке Државе. Њен адвокат је изјавио да ће се жалити на пресуду иранског суда.

Бела кућа је саопштила да је председник Обама "дубоко разочаран" пресудом која је изречена америчкој новинарки. Денис Мекдонау, заменик Саветника за националну безбедност председника Обаме рекао је да је сабери америчка новинарка која се једноставно бавила својим послом. Државна секретарка Хилари Клинтон изјавила је да ће амерички званичници наставити да упућују жустре протесте иранској влади у вези са тим случајем.

Тридесет-једногодишња Сабери радила је у Ирану за неколико медијских кућа, а ухапшена је крајем јануара, јер наводно није имала одговарајућу акредитацију. Иранске власти убрзо потом су подигле оптужницу за шпијунажу, објаснивши да је користила професију да пренесе поверљиве податке америчким обавештајним агенцијама. САД одбацују ту оптужбу као неосновану.

Извор[уреди]