Америци прети климатска катаклизма

Извор: Викиновости
Река Макал
Слика: Laslovarga.

15. јун 2014.
САД -  (Beta-AP) - Глобално загревање рапидно претвара Америку у олујно и опасно место - од поплавама захваћене Флориде, до дивљих пожара на западу САД, оцењено је у најновијем извештају америчке Националне климатске службе, објављеном данас.

Очекује се да ће непогоде изазване климатским променама „изузетно угрозити САД у овом веку и после“, додаје се у извештају на 840 страна и истиче да ипак није касно да се спрече њихови најгори ефекти.

У извештају чију је израду подржала Бела кућа која ће га употребити за развој политике заштите околине, указује се да ће САД и друге земље, уколико не промене начин коришћења енергије, остати на путу све веће штете и опасности од природних катастрофа.

„Климатске промене, које су некад сматране темом далеке будућности, сада су се чврсто ушанчио у садашњости. Произвођачи кукуруза у Ајови, узгајивачи острига у држави Вашингтон и они који праве јаворов сируп у Вермонту, сви се суочавају са променама условљеним климом, које у недавном искуству нису забележене“, рекао је један од аутора студије.

Једна од ауторки извештаја навела је да обични људи не могу да примете промене попут раста просечне температуре која је од 1895. када је започето њено мерење, скочила за 1,9 степени, али они на својој кожи итекако све чешће осећају сушу, таласе врућина и олује.

У извештају се закључује да су се интензитет, фреквенција и трајање најачих атлантских урагана повећали од почетка 1980-тих, али још није довољно испитано колики део се може приписати загревању чији је узрок активност човека.

То исто важи и за зимске олује, поплаве, таласе врућине, суше, као и за повећање ниво мора и океана за 20 центиметара од 1880. године, а предвиђа се да ће до 2100. пораст бити између 0,3 и 1,2 метра.

Од јануара 2010. године 43 од 48 јужних држава САД забележиле бар 1 месечни рекорд у висини температуре. Тако је Калифорнија ове године имала најтоплији јануар од како се мери температура.

У последњи 51 месец, државе САД су имале 80 месечних рекорда по врућини, 33 по влажности, 12 по суши, и три по хладноћи, навела је агенција АП.

У извештају се такође упозорава „да климатске промене прете људском здрављу и људима на много начина“ што укључује појачано загађење ваздуха од пожара, смога, повећан број болесних због заражене хране, воде, комараца и крпеља.

Такође, због све топлијег времена повећана је количина полена, као и негативне последице угљен-диоксида по биљке.

Поленска сезона се продужила за 24 дана у региону Минесоте и Северне Дакоте између 1995. и 2011, наводи се у извештају.

Оно што је посебно лоше су огромни трошкови климатских промена: по најгорем сценарију, само поплаве би могле до 2100. године да коштају САД 325 милијарди долара, од чега би 130 милијарди долара отпадало на Флориду.

До сада су суше и таласи врућине у 2011. и 2012. коштали пољопривреднике 10 милијарди долара, наводи се у студији.

Временске катастрофе које наносе милионске штете, погађају најчешће Тексас, Оклахому и југоисточни део САД, закључује се у извештају.

Извор[уреди]