Американци прославили 232. годишњицу независности од Британије

Извор: Викиновости


5. јул 2008.
Вашингтон/ САД Председник Џорџ Буш пожелио је добродошлицу новим америчким држављанима на церемонији у Монтићелу у Вирџинији, дому Томаса Џеферсона, творца Декларације о независности.

"Ви који данас на овој церемонији полажете заклетву за држављане представљате 30 различитих држава. Такође сте различитих етничких припадности, раса И религија, али вам је једна ствар заједничка, а то је љубав према слободи. Та љубав повезује нашу нацију и чини нас Американцима."

Буш, коме је ово последњи 4. јул на положају председника САД-а, одао је и почаст увјерењима Томаса Џеферсона, изнесеним у Декларацији о независности.

"Принципи које је Томас Џеферсон зацртао у Декларацији постали су водећи принципи нове нације. И свака генерација Американаца посвећена је веровању да су сви људи рођени једнаки, са правом на живот које им је подарио Бог, на слободу и потрагу за срећом." Џон Адамс, који је потписао Декларацију и касније постао председник САД-а казао је да ће 4. јул бити најзначајнији празник у америчкој историји, прослављан помпом и парадом, ватрометима И осветљењем. И то је управо начин на који Американци широм земље прослављају дан независности, пикницима, фестивалима, концертима, ватрометима и парадама.

Паради у престоници Вашингтону традиоционално присутвују хиљаде људи из свих крајева Америке.

Дан независности такође има специјално значење за многе људе. Више од 1200 америчких војника који се налазе у Ираку обележили су празник поново се пријављујући за војну службу. Демократски председнички кандидат Барак Обама учествовао је у паради у Монтани, док је републикански кандидат Џон Мекејн прославио празник у родној држави Аризони.

Извор[уреди]