Пређи на садржај

Американци дали Обами другу шансу

Извор: Викиновости


8. новембар 2012.
Вашингтон/ САД (Beta) - Американци су на ноћашњим председничким изборима дали Бараку Обами другу шансу, пише у среду у коментару „Њујорк тајмс“ (New York Тимес) и додаје да републиканци морају да се реформишу и ухвате у коштац са својим екстремно десничарским делом који више не одражава ставове већине суграђана.

„Нико не зна сигурно која комплексна хемија је померила вагу ових избора на Обамину страну“, пише аутор коментара и додаје да је, по његовом мисљењу, већина Американаца веровала да је Обама, какве год да су му мане, уложио највећи напор у решавање проблема у земљи у чему га је спутавала Републиканска партија.

Обама Белој кући
Слика: The White House.

Аутор критикује изјаву републиканског сенатора Мича Меконела који је рекао да најважнија ствар коју републиканци желе јесте да Обама не добије други мандат.

„До данас сматрам да је Меконелова изјава застрашујућа. Замислите све проблеме с којима смо се суочили у овој земљи протекле четири године: од дуга, до прилагођавања глобализацији, незапослености, до изазова климатских промена и тероризма, и онда размотрите ту изјаву“, пише коментатор „Њујорк тајмса“.

По мишљењу аутора, републиканци су изгубили због циничних ставова као што је Меконелов, због недостатка нових идеја и великог броја лоших идеја - о имиграцији, клими, о томе како се отварају нова радна места, о побачају и другим друштвеним питањима.

Републиканска партија треба заиста да се преиспита и реформише, пише аутор указује да та странка десног центра треба да изађе на крај с партијском екстремном десницом којој се удварала пред изборе.

Многи Американци су гласали без великог ентузијазма за било којег кандидата, али већина као да је говорила Обами: „Ниси све урадио како треба први пут, али даћемо ти другу шансу“.

„На неки начин они су поново гласали за наду и промену“, сматра аутор.

Коментатор оцењује да је гласање било више подршка Обамином карактеру, него његовим програмима или иницијативама.

Зато је, наводи се у коментару, Обамина победа тако поражавајућа за републиканце јер са скоро осам одсто незапослености гласачи су радије другу шансу дали председнику, него прву Миту Ромнију.

У другом коментару у истом листу наводи се да победа Барака Обаме не значи да се нација ујединила.

„Поновни избор председника Обаме није знак да се подељена нација коначно ујединила на дан избора, али показује јако одобравање економске политике у којој су наглашени раст запошљавања, реформа здравства, повећање пореза уз уравнотежено смањење дефицита, као и умерене политике о имиграцији, побачају и истополним браковима“, пише лист.

Избори су показали да су богатији Американци подржавали Ромнија, а сиромашнији Обаму. Подела међу гласачима има и према полу, узрасту, раси и вери.

Афроамериканци и Хиспаноамериканци су великом већином гласали за Обаму, док су белци гласали за Ромнија. Ромни је победио и међу онима који су против геј бракова, који желе забрану побачаја или који су за масовну депортацију илегалних имиграната. Ни један од тих ставова није више већински у Америци, наводи писац коментара.

Једноставно није успела Ромнијева стратегија да окриви Обаму за малтене све, док је смирено уверавао Американце да има план да смањи дефицит без повећања пореза или смањења здравственог осигурања, наводи аутор.

Аутор упозорава на слабости изборног система. То што се трка свела на мали број гласача у релативно малом броју држва, није добро за изборни апарат земље који толико зависи од лоше замишљеног и лоше вођеног система гласања. Додаје и да је неопростиво што су се неке машине за гласање поквариле, стварајући застоје током изборног дана.

Извор[уреди]