Ал Каида планирала нападе на возове у САД

Извор: Викиновости


6. мај 2011.
Вашингтон-  (Beta) - Ал Каида је планирала да нападне америчке возове на годишњицу терористичких напада од 11. септембра 2001. године, указују прве информације прикупљене из скровишта Осаме Бин Ладена у Пакистану, где је он ове седмице ликвидиран.

Међутим, амерички званичници за антитерористичку борбу сматрају да овај план није отишао даље од иницијалне фазе и кажу да скорашње информације не указују да се активно спрема такав један напад. Према материјалу из зграде у којој су амерички командоси ликвидирали вођу Ал Каиде, та терористичка организација је у фебруару прошле године почела да разматра напад на САД, и то на годишњицу 11. септембра.

Једна идеја, забележена руком на папиру, предвиђала је да се нешто уради са неименованом железничком пругом у САД тако да воз искочи из шина, а за место напада била би изабрана долина или мост, наводи се у циркулару који су Федерални истражни биро (ФБИ) и Министарство за унутрашњу безбедност САД упутили службама безбедности. Ако би се за метод напада изабрало превртање воза, навели су планери Ал Каиде, план би успео само једном јер би следећи покушај био уочен.

Извор[уреди]