Пређи на садржај

Албански уџбеник: Подгорица неправедно у Црној Гори

Извор: Викиновости

22. март 2013.
Подгорица/ Црна Гора (Бета) - Према уџбенику географије за четврти разред средње школе у Албанији, албанска подручја у Црној Гори су Улцињ, Плав, Гусиње и Рожаје.

Популација Албанаца у региону
Слика: Balkanian`s word.

Та подручја („крајине“), како се наводи, су до 1912. године била „део геополитичке компактне целине Албаније“, а после „балканских ратова и турске капитулације војнички су освојена од Црне Горе“.

У уџбенику географије, у чији је превод имала увид агенција Бета, на страници 13. пише да су на Берлинском конгресу 1878. године „донете одлуке на штету албанског народа“.

„Овај конгрес неправедно је доделио Србији источни део Косова са Врангом (вероватно Врањем), као и Црној Гори Бар, Подгорицу, Плав и Гусиње“, пише у албанском уџбенику географије.

На 197. страни уџбеника штампана су питања и задаци за вежбање ученика: „Покажите на мапи албанска подручја на простору Црне Горе“, „Како и кад су ова подручја отцепљена од геопростора Албаније“?, „Каква је будућност ових подручја и како може да се поправи њихово економско и културно стање“?.

На насловној страни поменутог уџбеника је мапа Албаније, са „албанским подручјима“ у Црној Гори, Србији, Македонији и Грчкој, као и са Косовом. Наводно албанско подручје у Србији, без Косова, је такође издвојено, а односи се, углавном, на подручје Бујановца и Прешева.

Сва „албанска подручја“ су графички одвојена од мапе Албаније, али су означена истом бојом.

Извор[уреди]