Авион Јеменија ер обрушио се у Индијски океан са 153 путника

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу(Слика:) Јеменски авион А310
Слика: Aleks B..

30. јун 2009.

Сана / Јемен (CNN / BBC / РТС / Б92) Авион јеменске компаније Јеменија ер обрушио се синоћ око 23:50 по Гриничу у Индијски океан. Спасилачке екипе пронашле су живу девојчицу и 14 беживотних тела.

Ербасова летелица А310 у поседу Јеменије ер обрушила се са 142 путника и 11 чланова посаде у Индијски океан. Заменик шефа јеменске цивилне авијације Мухамед Абдул Кадер, потврдио је информацију о паду авиона који је летео из Сене у Јемену ка Моронији на Комарским острвима. Према његовим речима већина путника на лету IY626 су становници Коморских острва који су се враћали из Француске, међу којима су биле и три бебе. Француски министар спољних послова Бернар Кушнер наводи је да је у авиону било 66 Француза.

Путници који су се првобитно укрцали у авион ербас А330 јеменске компаније на париском аеродрому Шарл де Гол, зауставили су се у Марсеју, а потом у Јемену, где су променили авион и прешли у А310. Овај авион је полетео за Џибути, а потом за Коморе.

Париски аеродром Шарл де Гол који се још увек суочава са падом своје летелице у којој је погинуло 228 путника, отворило је кризни штаб за породице и пријатеље путника са лета IY626. Поред Париза, и Марсеј је отворио свој кризни штаб.

Француски председник Никола Саркози у обраћању новинарима изјавио је да је дубоко потресен несрећом и да је хитно тражио да војска све предузме како би притекла у помоћ путницима и члановима посаде авиона јерменске компаније. Војска саопштава да је послала транспортни авион са рониоцима и медицинским екипама, који би у току дана требало да стигне на Коморе као и да је издала налог француским бродовима који су у близини да притекну у помоћ.

Спасилачке екипе из воде извукли су беживотна тела неколико особа. Једини пронађени живи путник је шестогодишња девојчица чији идентитет није саопштен.

Авион Јеменија ер обрушио се у Индијски океан са 153 путника| Јеменија ер не налази се на црној листи непоузданих компанија Авион Јеменија ер обрушио се у Индијски океан са 153 путника

—Бисеро

Ибрахим Касим, представник регионалне агенције за безбедност авиосаобраћаја саопштио је да авион са лете IY626 требао да слето око 23 часова по локалном времену, али да је контрола лета на Великим Коморима изгубила контакт са посадом пет минута раније. Предпоставља се да је авион ударио у океан 5 до 10 километара од обале. Спасилачке екипе изјавиле су да су над пучином уочљиве нафтне мрље као и делови авиона и тела путника.

Према речима француског државног секретара саобраћај Доминика Бисеро, узрок пада је највероватније лоши временски услови. Према његовим речима нема могућности техничкој неисправности летелице или непоузданости авио компаније. Компанија Ербас саопштила је да је летелица произведена 1990, а да се у флоти јеменслке авио-компаније налази од октобра 1999. Ербас наводи да је авион типа А330 предвиђен за превоз 220 путника.

Извори[уреди]

Bookmark-new.svg