Авганистан: Четворо погинуло током ослобађања новинара

Извор: Викиновости


9. септембар 2009.
Кундуз/ Авганистан (ББЦ) Данас су у акцији ослобађања талаца у северној авганистанској покрајини Кундуз, Нато снаге ослободиле новинара Њујорк Тајмса Стефана Фарела. Њега и његовог авганистанског колегу, Султана Мунадија, су побуњеници отели у суботу, 5. септембра. Током акције ослобађања талаца су погинули Мунади, један британски војник и два авганистанска цивила.

Фарел је у петак ујутро добио извештај да су се у граду Кундузу догодиле експлозије и да су Нато снаге известиле о успешном нападу на Талибане. Истовремено су се чуле оптужбе да се догодила велика погибија цивила и то је био повод за новинарску истрагу на лицу места. Сем Фарела на пут је пошао и Султан Мунади, као преводилац, јер је област постала несигурна због присуства и деловања бројних побуњеника. У Кундузу су обишли болницу и видели да поред пунолетних мушкараца има и деце, са једним десетогодишњаком су направили интервју.

У суботу су отишли до места где се неколико дана раније десила отмица цистерне са бензином, догађај који је покренуо потоњи низ. Снимили су остатке уништене цистерне и направили интервју са локалним становништвом о томе како се десила отмица. На том месту су их отели Талибани и држали заробљене, али не у једној кући, већ непрестано их премештајући из места у место.

У среду, пред зору, су британске специјалне јединице потпомогнуте авганистанском војском кренуле у акцију ослобађања талаца. Том приликом је, у унакрсној ватри, погинуо Султан Мунади. Током ове акције је погинуо, још увек неименовани, британски војник.

Председник авганистанског независног удружења новинара Рахимула Самандар је јавно изјавио да ово није први случај да приликом акција ослобађања западних новинара страдају авганистанске колеге и оптужио коалиционе снаге да не показују бригу за животе авганистанских новинара.

Фарел је други новинар Њујорк Тајмса отет у Авганистану ове године. Он је искусан новинар који је већ преживео једну отмицу у Ираку, у Наџафу.

После ове акције је број британских војника погинулих у Авганистану порастао на 213.

Извор[уреди]