Џамија на Менхетну поделила јавност

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


14. август 2010.

Њујорк / САД (Блиц) Планови за изградњу џамије у близини места терористичког напада на Њујорк 11. септембра 2001. изазивају антимуслиманске протесте широм САД. Изградњи се противе све више Американаца који су револтирани због предложеног плана.

Талас исламофобије, који је уздрмао земљу после рушења Кула близнакиња Светског трговинског центра, порастао је због тога што се несугласице око тог центра користе у политичке сврхе уочи општих избора. Верске вође и активисти за грађанска права такође истичу да то има за последицу појачано непријатељство према имигрантима и испољавање других видова расизма.

Они кажу да бројне осуде „револта“ због изградње џамије у близини „светог терена“ Светског трговинског центра указују на све већу прихватљивост „говора мржње“, преноси Блиц онлајн.

Дав ворлд аутрич сентер, црква из Флориде,саопштила је да планира да организује Дан спаљивања Курана 11. септембра што је изазвала гнев муслимана након што је на травњанку испред цркве исписано „Ислам је ђаво“. Према речима свештеника Терија Џонса, његова црквасамо жели да покаже да је ислам „насилна и угњетачка религија”.

Врховни савет Универзитета Ал-Азхар из Каира, водеће муслиманске образовне установе, оптужио је цркву из Флориде да „хушка на мржњу и дискриминацију“ и позвао друге цркве у Америци да је осуде, наводи се на сајту Блица.

Са друге стране, многе верске вође, међу њима и рабини у Њујорку, подржали су план за изгрдњу џамије два блока од некадашњег Трговинског центра која се неће ни видети са „нулте тачке“.

Међутим, Џон Еспозито, директор Центра за муслиманско-хришћанско разумевање на Универзитету у Џорџтауну, изјавио је да многи Американци деле Џоунсово мишљење. Он је рекао да је спор око џамије пружио покриће за отвореније непријатељство према муслиманима.

У Њујорку, Америчка иницијатива за одбрану слободе лепи по њујоршким аутобусима плакате на којима је приказан авион како се закуцава у једну од кула и исламска „мегаџамија“, како је они називају, а испод стоји питање: „Зашто баш тамо?“, преноси Блиц онлајн.

Међу противницима су и Сара Пејлин, бивша кандидаткиња за функцију потпредседника земље и Њут Гингрич, бивши републикански председник који упозорава да муслимани покушавају да уведу шеријатско право у САД, а то је, по његовом мишљењу, „смртна претња слободи“ у Америци.

Извор[уреди]Bookmark-new.svg