Њујорк: Америка на распродаји

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу8. октобар 2009.

Улица Њујорка
Један од такозваних молова

Њујорк/ САД (VOA News ) Никад није било боље време за потрошаче. Америка је на распродаји. Велика рецесија је довела до огромног броја отпуштања и тешких невоља за велики број становника Северне Америке, али је истовремено направила рај за купце. Свако ко још има новца за трошак, сад може да направи добар посао.

Американци су навикли на велике распродаје, али многе ових дана плаше гласови да је „Америка на распродаји”. Учестали су, наиме, извештаји да су странци, користећи слабост долара, навалили и да овде купују „све што им падне под руку”, укључујући и деонице компанија које су се нашле у финансијским тешкоћама. Купују и испод књиговодствене вредности, упозорава Гари Хафбауер из Питерсон института за међународну економију.

За велики део света САД сада су на распродаји по сниженим ценама, констатовао је „Њујорк тајмс”. За само прве две недеље ове године, додаје, страни бизнисмени су договорили куповину акција овдашњих фирми у вредности од 22,6 милијарди долара, што чини више од половине укупно најављених уговора. Нарочито су се „разиграли”, при том, Саудијци, Кувајћани, Кинези…

Цене свега, од одеће до кафе и хране за мачке, падају брже него икад. Ствари које су ретко на попусту - као вереничко прстење код Тифанија - сада јесу. Две највеће куповине - кућа и нових аутомобила - обављају се уз оштра кресања цена. „Ово су нове норме”, каже Доналд Кепрта, предсеник ланца супермаркета Доминик на Средњем западу, који је управо смањио цене чак и до 30 одсто на хиљадама производа. „Враћамо се назад”, изјавио је он агенцији АП.

Купци на Род Ајленду излазе из самопослуге са корпом намирница чија је номинална продајна цена 63,89 долара а плачају је 7,31 долара купујући производе на попусту и користећи купоне. Оно што се данас догађа градило се годинама: Ланац Вал-Март је давно увео продајну праксу „сваког дана ниске цене”. Амазон је покренуо куповину преко интернета, а прозвођачи аутомобила су увели кредитирања са нултом каматом. Мекдоналдов „Долар за оброк” учинио је брзу храну још јефтинијом.

Ликвидацијска распродаја

Али док није дошла рецесија, потрошачи ни издалека нису видели све. Прошлогодишњи финансијски крах оборио је вредност акција и кућа и збрисао 11 одсто или 6.600 милијарди долара имовине Американаца у року од шест месеци. Такође је ставио тачку на лак приступ кредитима који су хранили потрошњу и гурали економију. Они који и даље имају новац нису вољни да троше као некад. Појавио се нови друштвени притисак да се пази и буде паметан при куповини било чега. Шетња са пуним рукама кеса са именима чувених фирми - сада се сматра непристојном.

Обично, произвођачи и продавци смањују цене да очисте залихе. Данас, крешу цене зато што купци то захтевају. Ако потраје, биће далекосежно. Распродаје које се сад нуде сличне су онима на дан после Божића. A тек је почетак октобра. Попусти почињу са 25 одсто, па расту. Укупна малопродаја у САД је, међутим, и даље умртвљена. Више од половине анкетираних Американаца каже да купују мање. Али кад купују, већина иде тамо где су цене ниже или чека распродаје. Цене кућа су пале за 30 одсто са рекордних висина из 2006. Негде су куће јефтиније и за 50 одсто. У деловима Детроита куће коштају мање него нов аутомибил.

Али, и ниске цене су опасне. Купци очекују да ће бити још ниже па све мање купују док цена не падне. То смањује зараду и производњу, а самим тим и плате. Економисти кажу да би нагори сценарио био пад у дефлацију - спиралу смањења цена са којом се Јапан судара већ две деценије.

Извор[уреди]


Сродне вести[уреди]