Пређи на садржај

Људска права и слободе у Црној Гори све се више поштују

Извор: Викиновости


12. јул 2008.
Подгорица/ Црна Гора Људска права и слободе у Црној Гори, генерално гледајући, све се више поштују, али и даље има појединачних кршења, што је најчешће посљедица недовољне ажурности појединих државних органа, наводи се у Извјештају црногорског заштитника људских права и слобода.

У извјештају црногорског обмудсмана Шефка Црновршанина, који се налази на дневном реду Скупштине Црне Горе заказане за 21. јул, наводи се да је тој институцији у прошлој години поднијето 448 притужби, што је благи пад у односу на ранији период.

„На основу поднијетих притужби и остварених контаката са органима јавне управе, праћења правне регулативе и запажања уопште, генерално се може констатовати да се у Црној Гори све више посвјећује пажња људским правима и слободама и да се она све више поштују", наводи се у Извјештају.

По оцјени омбудсмана, томе доприноси чињеница да је донесен значајан број нових прописа који су усаглашени са међународним стандардима у области људских права и слобода.

"Међутим, и даље има појединачних случајева кршења људских права и слобода, који су најчешће посљедица недовољне ажурности појединих органа и неадекватне примјене позитивних прописа", навео је Црновршанин.

Највише притужби било је на рачун рада судова, а потом слиједе државна управа, тужилаштво, јавне службе и локалне самоуправе.

Током 2007. у раду омбудсмана укупно је било 647 притужби, од чега 448 примјених у тој години и 199 пренесених из 2006.

Црновршанин је навео да број и структура указује да јавна управа, односно институције политичко-правног система још нису реформисане у потребној мјери, како би постале ефикасан сервис гранана за досљедно остваривање њихових људских права и слобода.


Извор[уреди]