Људи са породичном историјом рака дебелог црева имају веће шансе да преживе

Извор: Викиновости


2. јул 2008.

Вашингтон/ САД Према ранијим студијама сматрало се да су људи у чијим породицама је било случајева рака дебелог црева и сами имали веће шансе да добију ту болест. Међутим, истраживачи су сада установили да су шансе да преживите ту смртоносну болест заправо веће ако се она јављала у вашој породици.

То се коси са рационалним размишљањем али је студија, објављена у часопису Америчког медицинског удружења показала да људи са породичном историјом рака дебелог црева имају мање шансе да умру од те болести или чак од њеног рецидива од оних који немају историју рака дебелог црева. Онколог Џенифер Чен предводила је групу истраживача који су анализирали више од хиљаду пацијената са трећом фазом рака дебелог црева, стадијумом у којем се рак проширио на лимфне жлезде али не и на друге делове тела. 18 одсто тих пацијената имало је родитеља или рођака којима је установљена болест.

«Главно сазнање било је да су пацијенти, који су имали члана породице са раком дебелог црева, имали побољшане резултате». Истраживачи су пратили пацијенте током осам година. Као додатак трећој фази рака дебелог црева, ти пацијенти имали су хируршку операцију уклањања тумора и затим хемотерапију. Породична хисторија болести значајно је смањивала њихове шансе за повратак болести или смрт.

«Група пацијената са породичном историјом рака дебелог црева имала је око 20 одсто мање шансе да им се болест поврати или да умру». Доктор Чен каже да није јасно зашто појава ове болести у породици побољшава шансе за преживљавање. Она каже да изгледа да су разлике у молекуларном склопу рака биле један од фактора.

«Сумњамо да пацијенти можда имају генетске особине које не утичу само на ризик појаве рака, већ такође утичу на биолошко понашање те болести и шансе за њено поновно појављивање,» каже доктор Чен. Те вести требало би да пруже извесно олакшање пацијентима као што је Сузан Лендри. Њој је установљен рак дебелог црева прошле године.

«Имала сам колоноскопију пре три године – није било полипа – и како би могао да буде рак? Ни од чега, до рака дебелог црева за три године»?

И док вести да имате рак нису добре, породица Лендри има историју те болести, што би, према налазима студије требало да јој побољша шансе за борбу против рака дебелог црева.


Извор[уреди]