Пређи на садржај

Јулија Тимошенко штрајкује глађу

Извор: Викиновости


24. април 2012.
Кијев-  (Beta-AFP) - Бивша украјинска премијерка Јулија Тимошенко, која издржава казну затвора због злоупотребе службеног положаја, почела је штрајк глађу у знак протеста због „политичке репресије“ у земљи, изјавио је њен адвокат Сергиј Власенко.

„Она је почела страјк глађу у петак, 20. априла. Она тражи да се заустави политичка репресија у земљи“, изјавио је Власенко у телефонском разговору након посете Тимошенковој у затвору у Харкову.

Јулија Тимошенко (51) служи казну од седам година затвора због злоупотребе службеног положаја приликом склапања уговора са руским гасним гигантом Гаспромом 2009. године.

Она је била једна од кључних личности „наранџасте револуције“ 2004, а осуђена је, јер је, према оптужници, када је била премијерка, закључила с Русијом неповољан споразум о снабдевању Украјине гасом.

Тимошенкова оптужује председника Виктора Јануковича да ју је затворио да би се ослободио свог главног политичког ривала.

Пре три дана почело јој је судјење по новој оптужници којом се терети за злоупотребу јавних фондова током 1997-1998. у време када је била директор компаније Уједињени енергетски системи Украјине, као и за утају пореза, због чега јој прети казна и до 12 година затвора.

Извор[уреди]