Пређи на садржај

Јужна Кореја добила прву жену на челу државе

Извор: Викиновости


19. децембар 2012.
Сеул/ Јужна Кореја (Beta-AP) - Кандидаткиња владајуће партије Парк Геун Хје победила је у среду на председничким изборима у Јужној Кореји и постала прва жена на челу земље.

Парк Геун Хје
Слика: Daffy123.

Она ће фебруара заменити конзервативног председника Ли Мјунг-бака. Њен либерални противкандидат Мун Џае-Ин признао је пораз после тесне трке.

Парк Геун Хје (60) ћерка бившег диктатора Парк Чунг Хјеа, победила је упркос спекулацијама аналитичара да велика излазност погодује Муну, сину севернокорејсих избеглица и бившем адвокат за људска права. Јужнокорејци изашли су у великом броју да гласају упркос врло хладном времену, а одзив је чак био највећи за 15 година.

Оба кандидата дистанцирала су се од политике досадашњег председника Ли Мјунг-Бака, укључујући и његов тврд став према Северној Кореји.

Отац Парк Геун Хје, Парк Чунг Хје је 1960-их и 1970-их година политички утицајним породицама дао контролу над привредом и индустријом. Парк је добила подршку конзервативне базе старијих гласача који се још радо сећају изласка Јужне Кореје из сиромаштва током 18-огодишње владавине њеног оца.

Извор[уреди]