Још увек на снази ванредна ситуација

Извор: Викиновости18. фебруар 2012.
Србија -  (Бета) - Републички штаб за ванредне ситуације предложио је у суботу Влади Србије да одреди 105 милиона динара помоћи локалним самоуправама за санирање последица од елементарних непогода и снега, као и да продужи време ангажовања додатне механизације за још пет дана.

Нови Сад
Слика: Ἐπαμεινώνδας.

На седници штаба начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић рекао је да је тренутно стање у односу на претходни период много боље и да је тренутно „одсечено“ 3.700 људи до којих се може доћи само хеликоптерима.

Он је навео да је најтежа ситуација у општинама Прибој, Сјеница и Нова Варош и изразио наду да ће у наредних 48 сати ситуација да се побољша и у тим општинама.

Говорећи о жртвама елементарних непогода Марић је рекао да је до сада 21 особа пронађена мртва на ниским температурама и да се за двоје људи, у језеру Перућац и код Медвеђе, још увек трага.

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић рекао је да ће највећи број основних и средњих школа, као и факултета почети у понедељак наставу иако се очекује да у неким школским објектима буде проблема пре свега због прокишњавања због отапања снега. Он је навео да од укупно 1.796 школа у Србији неће радити 63 школе, односно 3,4 одсто.

Министар унутрашњих послова и командант Републичког штаба за ванредне ситуације Ивица Дачић изјавио је на састанку да укидање ванредне ситуације још није предложено, упркос побољшању временских прилика.

Министар је упозорио да ће након што прође опасност од снежних падавина доћи проблеми због поплава и упозорио локалне самоуправе да већ почну да се баве решавањем тог проблема. Он је чак предложио и подизање кривичних пријава, па и хапшење одговорних уколико се деси као раније да канали за одводњавање не буду у функцији.

Извор[уреди]