Још само пет дана до краја такмичења Вики воли споменике у Србијисти

Извор: Викиновости

25. септембар 2022.
Београд/ Србија

Конкурс за најлепше фотографије из Србије, у оквиру такмичења Вики воли споменике - Wiki Loves Monuments, улази у свој фото-финиш! Учесницима из Србије остало је још само пет дана да пошаљу своје фотографије заштићених културних добара. Ово глобално такмичење, које се одржава по пети пут у Србији, привукло је љубитеље фотографија и ентузијазисте који су послали на стотине фотографија културних добара Србије.

Вики воли споменике је међународни фото конкурс током ког се прикупљају фотографије споменика културног наслеђа, а који организују огранци и афилијације Викимедије. Први пут је организован 2010. године у Холандији, а након њега је уследило издање широм Европе 2011. године. Од 2012. године такмичење се организује сваке године у земљама широм света. Осим што истиче значај споменика културе и чува их од заборава, такмичење омогућава прикупљање материјала који ће касније бити искоришћен за илустрацију чланака на Википедији и другим Викимедијиним пројектима. Придружи се!

Уколико желиш да учествујеш у такмичењу, потребно је најпре да отвориш налог на Викимедијиној остави. То можеш урадити кликом на овај линк.

Потом пронађи регистроване историјске и културне знаменитости у Србији. Списак непокретна културних добара у Србији ти може помоћи у томе. Фотографиши културна добра и обрати пажњу запишеш број/ИД локације, опис и датум фотографије.

Последњи корак је постављање фотографија на Викимедијину оставу, при чему треба водити рачуна о правилном именовању, категорисању и описивању фотографија. Важна напомена: Фотографије се не достављају Викимедији Србије, већ се постављају директно на Викимедијину оставу.

Све информације и упутства можеш наћи на сајту.

Награде за прва три места су 30, 20 и 10 хиљада динара. Све информације и детаље можете пронаћи на страници такмичења на Викимедијиној остави, званичном сајту, као и путем мејла за консултације info@wlm.rs. Придружите се и учествујте у највећем фото-такмичењу на свету и потенцијално освојите неку од новчаних награда.