Пређи на садржај

Још непознато ко ће управљати главном градом Србије

Извор: Викиновости


12. јул 2008.
Београд/ Србија За понедељак заказана конституивна седница скупштине Београда, али је још непознато ко ће управљати главном градом Србије.

Председник Републике и Демократске странке Борис Тадић спреман је да раскине коалицију са Социјалистичком партијом на државном нивоу, ако социјалисти не пристану да се формира власт у Београду са демократама. Медији извештавају да је Тадић о томе обавестио председника Социјалистичке партије Ивицу Дачића који је већ требало да објави раскид коалиције са Српском радикалном странком и народњацима у Београду. Председник Градског одбора Партије пензионера Милан Кркобабић изјавио је да је очито да социјалисти преиспитују постигнут споразум са радикалима и народњачком коалицијом, па ће и Партија пензионера преиспитати свој однос према том коалиционом споразуму.

С друге стране, портпарол Демократске странке Србије Андреја Младеновић изразио је уверење да и даље постоји коалициони споразум који су о формирању власти у Београду потписали та партија, радикали и социјалисти. Али, кандидат за градоначелника европске коалиције Драган Ђилас сматра да ће Београд идуће недеље добити проевропску власт коју ће чинити листа чији је он кандидат и Социјалистичка партија, уз мањинску подршку ЛДП.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић оценио је да људи који седе у Председништву Ссоцијалистичке партије доста реалистично процењују ризике за ту странку и да ће зато раскинути коалицију са радикалима и народњацима и направити коалицију са демократама и Либерално-демократском странком. Иначе, нови председник и секретар Скупштине Београда мора да буду изабрани до 22. јула, у супротном се расписију нови избори.


Извор[уреди]