Пређи на садржај

Јесења жетва узрок контаминираног млека

Извор: Викиновости23. фебруар 2013.
Србија -  (Beta) - Грешка која је довела до контаминираног млека настала је још током јесење жетве мешањем здравог и зараженог кукуруза, изјавио је секретар Удружења за пољопривреду Привредне коморе Србије (ПКС) Жељко Брозовић.

Он је у суботу за Радио-телевизију Србије (РТС) рекао да је тада требало раздвојити здрав од зараженог кукуруза и одвојено их сместити у силосе.

На питање ко је одговоран да то контролише, Брозовић је рекао да контролу спроводе „разне контролне куће, које су акредитоване и имају лабораторије“.

Он је истакао да је млеко намирница која је „окидач“ на листи намиреница животињског порекла у којима се може установити афлатоксин, док остале намирнице „могу бити потенцијални носиоци афлатоксина, али у мањој мери него што је то млеко“.

„До 2011. године имали смо дозвољени ниво афлатоксина од 0,5, сада је то 0,05. Покушавали смо да сазнамо да ли је у том периоду било неких случајева тровања, у том периоду када је био виши ниво и нисмо успели да сазнамо. Сада се ствара збуњеност међу грађанима, али, верујте, млеко је исправно“, оценио је Брозовић.

Према његовим речима, једини начин да се реши ситуација око контаминираног млека јесте теренски рад, односно обилазак фармера, њихова едукација и контрола сточне хране.

Извор[уреди]