Пређи на садржај

Јатсењук нови премијер Украјине

Извор: Викиновости
Виктор Јанукович и Владимир Путин
Слика: Пресс-служба Президента России.

27. фебруар 2014.
Кијев/ Украјина (Beta-AFP/AP) - Украјински парламент у четвртак је изабрао Арсенија Јатсењука за председника прелазне владе. За ту одлуку гласао је 371 од 450 посланика .

Јатсењук (39) ће управљати владом националног јединства до превремених председничких избора расписаних за 25. мај, пошто је просле недеље збачен и смењен тадашњи шеф државе Виктор Јанукович.

Јатсењук је у говору посланицима указао на тешку финансијску кризу и да је потребна „владе камиказа“ да би спасла Украјину уз оштре и непопуларне мере штедње.

„Јавни рачуни су празни, све је покрадено. Не обећавам побољшање ни данас, ни сутра. Наш главни циљ је стабилизација ситуације. Јавни дуг је сада 75 милијарди долара. Када је Јанукович дошао на власт 2010, дуг је био упола мањи“, казао је он.

У Украјини је сиромаштво све веће, док је све мање инвестиција, рекао је нови премијер и најавио: „Немамо другог решења него да предузмемо непопуларне мере, укључујући смањивање социјалне помоћи и субвенција, и буџетских трошкова“.

„Интегритет земље је у опасности, на Криму има сепаратистичког деловања... Кажем Русима: ' Не супростављајте нам се, ми смо пријатељи и партнери '“ , казао је Јатсењук осврћући се на ситуацију у тој аутономној проруској области.

„Крим је био и увек ће бити део Украјине“, рекао је још нови премијер.

Извор[уреди]