Пређи на садржај

Јавна расправа о Косову у децембру

Извор: Викиновости29. јул 2009.

Хаг / Холандија (РТС) Пред Међународним судом правде 1. децембра почиње јавна расправа о легитимности једнострано проглашене независности Косова.

Из Међународног суда правде у Хагу стигло је саопштење да је равна расправа о легалности привремених косовских институтција да прогласе једнострану независност заказана за 1. децембар.

Државе које желе да учествују у јавној расправи треба своје пријаве да поднесу до 15. септембра када истиче рок.

Светски суд има обавезу према Генералној скупштини Уједињених која га обавезује резолуцијом А/63/Л.2 да да саветодавно мишљење на питање да ли је једнострано проглашње независности од стране привремених институција самоуправе на Косову у складу с међународним правом.

У фази процеса када су се скупљале писане изјаве чланица Уједињених нација, Међународном суду правде своје изјаве доставило је 36 држава. То су Чешка Република, Француска, Кипар, Кина, Швајцарска, Румунија, Албанија, Аустрија, Египат, Немачка, Словачка, Рушија, Финска, Пољска, Луксембург, Либија, Велика Британија, САД, Србија, Шпанија, Иран, Естонија, Норвешка, Словенија, Латвија, Јапан, Бразил, Ирска, Данска, Аргентина, Азербејџан, Малдиви, Сијера Леоне, Боливија и Венецуела. Право изјашњавања писменим путем дато је и представницима косовских Албанаца, који су у овом случају тужена страна.

Своје коментаре на писмене изјаве других држава доставило је 14 чланица УН односно Француска, Норвешка, Кипар, Србија, Аргентина, Немачка, Холандија, Албаниј, Словенија, Швајцарска, Боливија, Велика Британија, САД и Шпанија.

Сва документација која је предата МСП о овом случају за сада је третирана као службена тајна и информације из ње ће јавности бити доступне тек по почетку суђења или променом одлуке суда.

Извор[уреди]