Пређи на садржај

Ђурић: Трајно спречен улазак Косова у УН

Извор: Викиновости


21. април 2013.
Србија -  (Beta) - Саветник председника Србије Марко Ђурић изјавио је у недељу да је бриселским споразумом Србија спречила улазак Косова у медјународне институције, обезбедила безбедност и сигурност за косовске Србе и „легализовала српске институције“ пред међународном заједницом.

„Овим споразум добили смо трајну гаранцију да Србија не мора да прихвати чланство Косова у УН, да неће бити приморана да призна независност, да од почетка до краја имамо контролу над низом области. Обезбеђено је и много више за Србе јужно од Ибра“, казао је Ђурић гостујући на телевизији „Прва“.

Ђурић је прецизирао да споразум забрањује присуство безбедносних снага Косова у општинама на северу Косова.

НАТО гарантује да косовске снаге безбедности неће моћи да уђу у српске средине, ту ће бити искључиво српска чизма. То ствара предуслове да се тамо осећају сигурно, да нико неће морати да напушта станове“, рекао је Ђурић.

Према његовим речима, договором је Србија добила институције на Косову које су легитимне „у очима међународне заједнице“, а Приштина ће имати само надзор над функцијама које врше српске општине.

„Од Каталоније до Баскије, нико није успео да добије ово што смо ми добили. Нисмо их пустили у међународне организације и створићемо институције које ће контролисати Срби“, рекао је Ђурић и додао да ће Србија имати већа овлашћења у области просвете, здравства, јавног информисања и просторног планирања.

Ђурић је истакао и да Србија неће престати да инвестира и помаже Србе на Косову како би омогућила њихов опстанак.

Извор[уреди]