Пређи на садржај

Ђенерал моторс у јуну привремено затвара 9 својих погона

Извор: ВикиновостиЈедан од нових модела

22. април 2009.

Детроит /САД (AP) Џенерал моторс планира да на лето у оквиру редовног ремонтног периода, када се прелазило на производњу новог модела за следећу годину, који је обично трајао од две до три недеље, овај пут девет својих погона у САД, затвори на девет недеља.

Ових девет погона је планирано да се привремено затворе на овај период због смањене продаје и великих залиха већ готових возила. Тачан датум затварања ових погона се још не зна, али се претпоставља да ће се то десити у јулу месецу. Извор ове вести није хтео да се представи у јавности пошто је овај потез ГМ-а требао још да остане тајна.

ГМ-ов заступник Крис Ли није хтео да прокоментарише ову вест.

Овај доскора највећи произвођач аутомобила тренутно живи на позајмици од $13.4 милијарде долара коју је добио од државе под условом да изађе из дугова до 1. јуна ове године. У случају да у томе не успеју ГМ ће морати да примени Поглавље 11 из ставке о заштити од банкропства.

Представник Уједињених аутомобилских радника радници (United Auto Workers) је изјавио да ће да се састане са званичницима Џенерал моторса у четвртак и петак да би размотрили новонасталу ситуацију.

Продаја ГМ-ових аутомобила је пала за 48% у првом кварталу 2009. године, у поређењу са истим периодом прошле године. ГМ је до краја марта имао вишка произведених аутомобила за 123 дана, по подацима Вордове банке за информације у ауто индустрији (аутоинфо), (Ward's AutoInfoBank). Са данашњим датумом ГМ је повећао своје залихе чак на 6 месеци редовне производње.

Извор[уреди]