Ђелић поднео оставку

Извор: Викивести
Иди на навигацију Иди на претрагу


Остале вести из Европске уније
Позиција Европске уније

Мапа показује позицију Европске уније на мапи света

Да би сте прочитали, уредили или написали неку вест из Европске уније посетите простор намењен овом вестима
Викивести:Европска унија

9. децембар 2011.
Брисел-  (Бета) - Потпредседник Владе Србије задужен за европске интеграције Божидар Ђелић објавио је у петак увече у Бриселу да је поднео писмену оставку због тога што Србија није добила статус кандидата за чланство у Европску унију.

Имајући у виду да Србија данас није добила статус кандидата, ја подносим оставку на место потпредседника Владе Републике Србије. Писмо оставке сам нешто раније упутио председнику Владе господину (Мирку) Цветковићу и обавестио председника Србије (Бориса) Тадића, рекао је Ђелић новинарима у Бриселу.

Ђелић је рекао да одлука Европског савета да Србија на пролеће добије статус кандидата „није оно што је Србија очекивала“.

Он је подсетио да је Европски савет одлучио да додели статус кандидата Србији у марту 2012. године под претпоставком да се до тада испуне три позната услова.

„Прво, да се спроведе у дело оно што је већ договорено са Приштином. Друго, да се нађе решење за учешће приштинских представника на регионалним форумима и треће да Србија сарађује са Еулексом и Кфором у циљу несметаног испуњавања њиховог мандата“, казао је Ђелић.

Он је нагласио да то „више није препорука Европске комисије“ већ „одлука земаља-чланица“ која их обавезује.

Потпредседник српске владе оценио је и да је „један број услова, који је предочен нашој земљи 12. октобра за почетак преговора о чланству с Европском унијом, постао списак услова за добијање статуса кандидата“.

„Тако да ова данашња одлука доводи донекле у питање интегритет не само европског пута Србије, него уопште процеса проширења Европске уније“, нагласио је.

Ђелић је додао да „мора да каже да што се тиче европске перспективе Србије, нема гаранција да ће Србија добити статус кандидата у марту“.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg


Википутовања Вики речник Вики књиге Вики цитати Вики изворник Вики врсте Википедија Вики остава Мета Вики
Википутовања Вики речник Викикњиге Викицитати Викиизворник Викиврсте Википедија Викиостава Мета Вики