Železnice Srbije kupuju 10 novih vozova

Извор: Викиновости

14. април 2010.
BEOGRAD, 14. aprila 2010. (Beta) - Javno preduzeće Železnica Srbije potpisalo je u sredu ugovor sa ruskom kompanijom Metrovagonmaš o kupovini 10 novih dizel-motornih vozova, čija je vrednost 34,4 miliona švajcarskih franaka.

"Osim nabavke vozova, ugovorom je obuhvaćena kupovina alata i opreme za održavanje, potrošnog materijala i rezervnih delova, izrada tehničke dokumentacije i obuka osoblja srpskih železnica", rekao je generalni direktor Železnice Milovan Marković.

On je dodao da je to prvi put nakon skoro tri decenije da srpske železnice nabavljaju nove vozove za putnički saobraćaj, koji će, kako je planirano, biti namenjeni unapređenju unutrašnjeg, posebno regionalnog saobraćaja na neelektriificiranim prugama u Srbiji.

Sredstva za nabavku novih vozova obezbeđena su iz kredita međunarodne železničke banke Eurofime, a ruska kompanija izabrana je kao najpovoljnija na međunarodnom javnom tenderu, čiju je realizaciju pratila i Eurofima. "Prvi vozovi trebalo bi da stignu za oko godinu dana, a svih deset dizel-motornih vozova za oko dve godine", najavio je Marković.


Извор[уреди]