Žarko Obradović: Uredbu da podrže druga ministarstva

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


23. april 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) - Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je u ponedeljak da je resorno ministarstvo zajedno sa predstavnicima zaposlenih u predškolskim ustanovama usaglasilo uredbu, ali da saglasnost na to moraju da daju druga ministarstva.

"Specifičnost njihovog položaja je takva da prihvatanje te uredbe podrazumeva saglasnost nekoliko ministarstava, što se malo pominje i stalno se stvari guraju prema Ministarstvu prosvete i nauke", rekao je Obradović novinarima u Vladi Srbije.

Oko 300 zaposlenih u predškolskim ustanovama u Srbiji protestovalo je ranije istog dana ispred Vlade Srbije zahtevajući da se "hitno", do četvrtka, 26. aprila, donese uredba o nivou plata zaposlenih u predškolskim ustanovama.

Obradović je kazao da je ranije na sastanku sa predstavnicima zaposlenih u predškolskim ustanovama rekao da može da im pomogne na dva načina - da se donese zakon i uredba koja bi rešila pitanje najnižih plata zaposlenih u predškolskim ustanovama.

"Od tada sam rešio jedan problem - doneli smo zakon. Drugi problem nismo rešili, a za to postoji nekoliko razloga. Jedan od njih je zato što i sindikati nisu pokazali istu nameru kao i mi, da reše problem onih koji imaju najnižu platu, nego su insistirali da se reše pitanja plata svih", rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, predstavnici su tražili i da plate zaposlenih u predškolskim ustanovama bude veća od plata učitelja.

"Bio sam vrlo jasan, nivo plata zaposlenih u predškolskim ustanovama zavisi od materijalnih mogućnosti lokalnih samouprava. Treba znati da se njihove plate određuju na nivou lokalnih samouprava i to je nešto što apsolutno zavisi od ekonomskih mogućnosti lokalnih samouprava", istakao je ministar.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg